Na hlavný obsah

Priestor na rozhovor aj „ježkoterapia“. V Bratislave znovuotvorili útočisko pre mladých s psychickými problémami

Klub Machovisko poskytuje mladým pomocnú ruku.

Priestor na rozhovor aj „ježkoterapia“. V Bratislave znovuotvorili útočisko pre mladých s psychickými problémami
V Machovisku pomáhajú ľuďom aj ježkovia. Foto: RTVS

Zadarmo pomáha mladým pri psychických problémoch. Bratislavský nízkoprahový klub Machovisko po obnove opäť otvorili. Ide o projekt občianskeho združenia IP-čko.

Sebapoškodzovanie, myšlienky na ukončenie života či témy identity, vzťahov a šikany. To sú podľa psychológov aktuálne najväčšie problémy mladých ľudí, s ktorými prichádzajú do klubu Machovisko.

„Vždy som naozaj veľmi rád z toho, keď tu vidím mladých ľudí prichádzať, keď obzvlášť povedia také veci, že – je to tu pre mňa bezpečný priestor, alebo že, sem sa môžem ísť porozprávať, nemám kam inam,“ priblížil psychológ Milan Slašťan.

Ako to vyzerá v útočisku pre mladých s psychickými problémami zisťovala v Správach RTVS redaktorka Barbora Žiačiková:

„Pri hraní hier majú možnosť mladí ľudia mať zážitok s psychológom, že on je takisto iba človek, ktorý prežíva emócie a ktorý dokáže využiť, odborne povedané, skupinovú dynamiku na to, aby mladému človeku bol blízko a dokázal mu pomôcť,“ vysvetlil riaditeľ OZ IP-čko Marek Madro.

„Naozaj to tu vyzerá tak, že my s nimi hráme kalčeto, oni ma nabíjajú a popritom sa rozprávame naozaj o veľmi náročných témach,“ povedala psychologička a vedúca klubu Machovisko Katarína Vincová.

Klub Machovisko je prístupný bezplatne a anonymne, od stredy do soboty, v čase od 15. hodiny až do večera. „Bolo aj také, že ľudia sa rozhodli ukončiť svoj život. Prišli sa tu rozlúčiť. A aj potom, ako sme sa s nimi rozprávali a dokázali sme im pomôcť, tak sa rozhodli dať životu šancu,“ uviedla Katarína Vincová.

Mladý ľudský život môže zachrániť napríklad aj ježko. Veľmi obľúbeným spôsobom liečby je tzv. ježkoterapia. „Keď sme v strese alebo nám je ťažko, naše telo vylučuje látky, na ktoré vie ježko fantastickým spôsobom reagovať a vie sa na vás napojiť, vie vás upokojiť,“ povedal Marek Madro.

V klube Machovisko pôsobí šesť psychológov a psychologičiek. Za posledné tri roky poskytli takmer 22-tisíc krízových intervencií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny