Na hlavný obsah

Rekordných desať mesiacov: Aj marec bol historicky najteplejší, uviedol Copernicus

Priemerná teplota vzduchu dosahovala hodnotu 14,14 stupňa.

Rekordných desať mesiacov: Aj marec bol historicky najteplejší, uviedol Copernicus
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Marec tohto roku bol najteplejší v histórii merania, uviedla meteorologická služba Európskej únie Copernicus. Je to už desiaty najteplejší mesiac v rade. Priemerná teplota vzduchu pri zemskom povrchu v marci dosahovala hodnoty 14,14 stupňa.

Nameraná hodnota znamená teploty o 0,73 stupňavyššie ako priemer medzi rokmi 1991 až 2020 a o 0,10 stupňa vyššie ako do tohto času najvyššia nameraná priemerná teplota vzduchu pri povrchu zeme z marca 2016. Ide o desiaty mesiac v rade, ktorý je pre daný mesiac roka najteplejší v histórii.

Priemerná globálna teplota za posledných 12 mesiacov, teda od vlaňajšieho apríla do tohtoročného marca, teiž vystúpila najvyššie v histórii meraní. Bola o 0,70 stupňa vyššia ako priemer medzi rokmi 1991 až 2020.

Klimatické rekordy

„Marec 2024 je ďalším mesiacom v rade v prekonávaní klimatických rekordov v oblasti teploty vzduchu i teploty povrchu oceánov, a to už rekordným desiatym. Priemerná globálna teplota je najvyššia v histórii, pričom za posledných 12 mesiacov bola o 1,58 stupňa vyššia ako v predindustriálnom období, „povedala zástupkyňa riaditeľa služby Copernicus Samantha Burgessová.

Zastavenie ďalšieho otepľovania podľa nej vyžaduje rýchle zníženie emisií skleníkových plynov.

Podľa vedcov z programu Copernicus priemerná teplota v Európe dosiahla o 2,12 stupňa vyššiu hodnotu ako priemer z rokov 1991-2020. To urobilo z tohtoročného marca druhý najteplejší tretí mesiac v roku v histórii záznamov na kontinente.

V porovnaní s marcom 2014 bol tohtoročný marec o nepatrného 0,02 stupňa chladnejší. Teploty sa pohybovali nad priemerom prevažne v strednej a východnej Európe.

Za hranicami Európy dosahovali teploty nadpriemerné hodnoty najmä na východe Severnej Ameriky, v Grónsku a na východe Ruska. Tiež v Strednej Amerike, v častiach Južnej Ameriky, mnohých častiach Afriky a na juhu Austrálie.

Hoci klimatický jav El Niňo na východe rovníkovej oblasti Tichého oceánu naďalej slabne, teploty morského vzduchu vo všeobecnosti zostávajú na nezvyčajne vysokej úrovni.

Ľadová pokrývka v Severnom ľadovom oceáne dosiahla v tomto marci svoje každoročné maximum, Zaznamenali totiž najväčší rozsah snehovej pokrývky od roku 2013, celkovo sa hodnoty však stále pohybovali ľahko pod priemerom.

Téme sa v Správach RTVS o 12.00 h venovala redaktorka Petra Vrablicová:

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet