Na hlavný obsah

Počet prípadov ochorení, ktoré prenášajú kliešte, narastá. Môžu byť nebezpečné, varuje lekár

Kliešte nás už ohrozujú počas väčšej časti roka.

Počet prípadov ochorení, ktoré prenášajú kliešte, narastá. Môžu byť nebezpečné, varuje lekár
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pacientov nakazených chorobami, ktoré prenášajú kliešte, výrazne pribúda. Prípady boreliózy len vlani stúpli viac ako dvojnásobne oproti roku 2019 a pri kliešťovej encefalitíde to bolo o 20 percent. Podľa odborníkov za to môže aj zmena počasia, lebo kliešte nás ohrozujú väčšiu časť roka.

„Kliešte sú veľmi aktívne v čase rozmnožovania od apríla do mája. Aktívne kliešte už môžeme pozorovať v pomerne skorých mesiacoch, v polke februára nie je problém,“ hovorí odborná asistentka na Katedre zoológie Fakulty prírodných vied a informatiky Univerzity Konštantína Filozofa Zuzana Poláčiková.

Rastúcemu počtu prípadov ochorení, ktoré prenášajú kliešte sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

To platí aj o neskorej jeseni. Kliešte sú tak v niektorých oblastiach aktívne takmer po celý rok. „Zvyšujúca sa priemerná teplota vzduchu a zvyšujúca sa vlhkosť vytvára priaznivé podmienky pre výskyt kliešťov. Kliešte sa objavujú v nových oblastiach, kde sa možno predtým aj nevyskytovali,“ dodala Poláčiková.

Na Slovensku už niekoľko rokov pribúda počet prípadov ochorení, ktoré kliešte prenášajú. Za prvé tri mesiace tohto roka už úrady zaznamenali 350 prípadov lymskej boreliózy – vlani ich za rovnaké obdobie bolo takmer o stovku menej.

Nárast výskytu zaznamenáva aj kliešťová encefalitída. Obe ochorenia môžu byť nebezpečné. „Je to vírusové ochorenie, antibiotiká na to nezaberajú a môže to veľmi vážne poškodiť ľudský organizmus,“ praktický lekár Marián Šóth.

Dostupné očkovanie

Nákazy sa objavujú po celom Slovensku. Napríklad pri kliešťovej encefalitíde pacienti vlani nepribudli len v piatich okresoch. „Začína to väčšinou teplotou, nejaké problémy neurologického deficitu, určite sa pri tej borelióze prejavuje aj teplota aj veľký červený fľak na organizme,“ opisuje Šóth.

„Dokonca vo väčších mestách pozorujeme nárast výskytu kliešťov. V prostredí, kde sa nekosí, neudržiava vegetácia, môžeme očakávať zvýšený výskyt, tam, kde sa kosí, napríklad v parkoch sa vyskytuje menej kliešťov,“ upozorňuje Poláčiková.

Zatiaľ čo proti kliešťovej encefalitíde existuje očkovanie, hoci ho využíva len málo ľudí, proti lymskej borelióze sa očkovať nedá. Prevenciou tak pri pobyte v prírode zostáva voľba správneho oblečenia či používanie repelentov.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko