Na hlavný obsah

Psychiatri kritizujú zrušenie štandardov pre transrodové osoby: Dôvody sú nemedicínske

Hovoria o nebezpečnom precedense.

Psychiatri kritizujú zrušenie štandardov pre transrodové osoby: Dôvody sú nemedicínske
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Odborníci kritizujú krok ministerstva zdravotníctva – zrušenie štandardov pre zdravotnú starostlivosť o osoby s transsexualizmom. Viaceré združenia tvrdia, že dôvody sú nemedicínske a vytvárajú nebezpečný precedens.

Hovoria, že transrodoví ľudia môžu mať ohrozenú zdravotnú starostlivosť. Slovenská psychiatrická spoločnosť dokonca tvrdí, že rozhodnutie neguje spoluprácu s odborníkmi. Rezort sa odvoláva na problémy v praxi, napríklad na matrikách.

Rušeniu štandardov pre starostlivosť o transrodové osoby sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová:

Štandardný postup pre zdravotnú starostlivosť ľudí s transsexualizmom má jednoduchú úlohu. Hovoria o tom, aké procesy sa musia udiať pri diagnostike – napríklad povinné sedenia s pychoterapeutom či genetické a endokrinologické vyšetrenia.

„Aby sa nestalo to, že v Košiciach si niekto pýta niečo iné ako v Senci alebo v Bratislave. Takisto, ako keď liečime hocijakú inú diagnózu, nebudeme postupovať podľa rôznych štandardov a v každej nemocnici robiť iné zákroky,“ vysvetlila Martina Bednár z Občianskeho združenia Dúhové rodiny.

Z. Dolinková vyhovela SNS

Dokument tesne pred odchodom schválil exminister Vladimír Lengvarský (vtedy nom. OĽANO). Do platnosti vstúpilo aj usmernenie k zmene pohlavia. Ľudia mali možnosť urobiť tak aj bez chirurgického zákroku. To však zrušila ministerka Zuzana Dolinková (Hlas-SD) ešte v novembri – vyhovela koaličnej SNS.

Zrušenie štandardov odôvodňuje tým, že sa nekomunikovalo dostatočne a robí problémy napríklad na matrikách.

„Je potrebné zdôrazniť, že sa plne stotožňujeme s odborným obsahom tohto štandardného postupu, za ktorým stojí obrovský tím profesionálnov s dlhoročnou praxou pri starostlivosti o dospelé osoby s transsexualizmom,“ dodala Dolinková.

„Je veľkým paradoxom, že ministerstvo ruší z čisto nemedicínskych dôvodov štandardný postup, s ktorým sa v odbornej rovine plne stotožňuje. Situácia, keď odborná klinická prax podlieha rozhodnutiam na základe zástupných dôvodov, vytvára nebezpečný precedens s ďalekosiahlymi dôsledkami,“ reagovala Slovenská psychiatrická spoločnosť.

Ohrozenie zdravotnej starostlivosti

Psychológ Andrej Kuruc z iniciatívy Inakosť navyše upozorňuje, že zrušením jednotných postupov budú mať transrodoví ľudia ohrozenú zdravotnú starostlivosť.

„Zrazu má byť na Slovensku každý lekár a posudzovať situáciu iných ľudí, transrodových ľudí, ktorí sú tiež občanmi a občiankami tejto republiky. Takisto majú rovnaké ľudské práva a práva na zdravotnú starostlivosť, ktorú im garantuje ústava a všetky ľudskoprávne dohovory,“ dodal Kuruc.

Negatívne stanovisko zaujalo aj OZ Saplinq, ktoré rezort vyzvalo na urýchlené opätovné schválenie štandardov, alebo vytvorenie nových. Ministerstvo ďalšie detaily k téme neposkytlo.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál