Na hlavný obsah

Slováci chcú čoraz častejšie registrovať vlastné patenty. Jeden z tvorcov rastúceho bicykla radí, na čo si dať pozor

Jedným zo žiadateľov bol aj vynálezca "rastúceho bicykla"

Slováci chcú čoraz častejšie registrovať vlastné patenty. Jeden z tvorcov rastúceho bicykla radí, na čo si dať pozor
Na snímke tzv. rastúci bicykel. Foto: RTVS

V minulom roku zaznamenali v Európe rekordný počet žiadateľov o patent. Európsky patentový úrad prijal takmer 200-tisíc prihlášok. Aj Slovensko požiadalo o najviac chránených vynálezov za posledných desať rokov.

O európsky patent požiadal aj Vladimír Hučko, ktorý v spolupráci s autorom myšlienky Michalom Štalmachom zostrojili rastúci bicykel pre deti od dvoch do šesť rokov.

„Vidíme benefit v tom, aby sa až tak nekopírovali produkty, na ktorých sme dlho pracovali. Čo ste už vytvorili, tak nemôže byť multiplikované, hoci v dnešnom svete to chodí tak ako to chodí, teda že vás skopírujú z Číny,“ priblížil Vladimír Hučko.

Téme vysokého počtu žiadateľov o patent sa v Správach RTVS venoval redaktor Marek Pivoluska:

Zaujímavosťou výrobku je, že nahrádza tri štandardné bicykle. Je tým pádom aj ekologický. Výrobca radí, ako podať patent, aby ho nebolo jednoduché napodobniť.

„Špecifiká treba urobiť čo najobšírnejšie. Čiže keď je to skrutkový spoj, tak netreba upresňovať, že taký a taký typ matíc, lebo keď budú robiť podobný patent, tak tam napíšu iný typ matíc a automaticky môžu ísť do sveta s podobným produktom,“ radí Hučko.

Slovensko v roku 2023 podalo 56 patentových prihlášok. To predstavuje najvyšší počet za poslednú dekádu. Európsky patentový úrad ich za minulý rok prijal celkovo 199 275. Viac ako polovica prihlášok nepochádzala z Európy. Najviac ich prišlo zo Spojených štátov, Japonska a Číny.

„Z celkového počtu patentových prihlášok bolo 43 percent z členských štátov EPO, pričom najviac, takmer 25 tisíc, podalo Nemecko, potom ďalej Francúzsko a Švajčiarsko,“ informovala hovorkyňa Úradu priemyselného vlastníctva SR Jana Záchenská.

„Čo sa týka oblastí techniky, tam bolo najviac podaných prihlášok z oblasti digitálnej komunikácie, medicínskych technológií a počítačovej techniky,“ dodala.

Za pozitívum považuje Úrad priemyselného vlastníctva aj približne desaťpercentný nárast patentových prihlášok zo strany univerzít či výskumných organizácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko