Na hlavný obsah

Slováci odštartovali prípravu víťazstvom nad Švajčiarskom, brankár Hrenák s čistým kontom

V doplnkových samostatných nájazdoch boli úspešnejší Švajčiari.

Slováci odštartovali prípravu víťazstvom nad Švajčiarskom, brankár Hrenák s čistým kontom
Na snímke radosť slovenských hokejistov po strelenom góle. Foto: TASR - František Iván

Slovenskí hokejisti víťazne vstúpili do záverečnej prípravy na majstrovstvá sveta. Vo štvrtkovom stretnutí v Humennom zdolali Švajčiarsko 3:0.

Oporou domáceho tímu bol brankár Dávid Hrenák, ktorý si udržal čisté konto. Skóre otvoril v 19. minúte Martin Faško-Rudáš, v 56. minúte zvýšil náskok Alex Tamáši a v záverečnej minúte spečatil triumf do prázdnej bránky Andrej Kollár. Premiéru v reprezentačnom A-tíme absolvoval obranca Rayen Petrovický.

Národný tím sa prvýkrát v histórii predstavil v Humennom, kde vypredaný zimný štadión (3150 divákov) vytvoril výbornú kulisu. Slováci nastúpia v rovnakom dejisku aj na druhý prípravný duel so Švajčiarskom v rámci Kaufland Challenge vo štvrtok (12. 4.) opäť o 16.30 hod.

Počas záverečnej prípravy na májové MS v Ostrave odohrajú ešte šesť stretnutí. V apríli ich čaká dvojzápas v Nemecku (18.4. v Kaufbeurene a 20.4. v Augsburgu) a doma s Českom (26.4. v Trenčíne a 27.4. v Bratislave), 3. mája privítajú v Žiline Poľsko a 7. mája sa v generálke na MS stretnú v Bratislave s USA.

Slovensko – Švajčiarsko 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Góly: 19. Faško-Rudáš (Kollár, Bačik), 56. Tamáši (Kašlík), 60. Kollár (Takáč, Faško-Rudáš). Rozhodovali: Hronský, Žák – Stanzel, D. Konc ml. (všetci SR), vylúčení: 3:5 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 3150 divákov (vypredané).

SR: Hrenák – Grman, Ivan, Mudrák, Golian, Bučko, Bačik, Brincko, Rayen Petrovický – Lantoši, Cingel, Okuliar – Faško-Rudáš, Kollár, Takáč – Kukuča, Tamáši, Kašlík – Kusko, Baláž, Hecl

Švajčiarsko: Aeschlimann – Loeffel, Berni, Fora, Kreis, Aebischer, Jung, Baragano, Le Coultre – Thürkauf, Haas, Moy – Scherwey, Richard, Ambühl – Lehmann, Nussbaumer, Kessler – Marchon, Heim, Künzle – Bader

Zápas mal od začiatku vysoké tempo, na slovenskej strane hrozil najmä prvý útok vedený Cingelom. V úvode skúšal neúspešne zasunúť puk spoza bránky Okuliar, v šiestej minúte si vypracovali čistú šancu Švajčiari, Künzle trafil iba dobre postaveného Hrenáka.

O tri minúty neskôr neuspel v prečíslení ani Haas. V 14. min sa v rodiacej sa šanci Berni fauloval Cingela, ktorý skončil otrasený so zakrvavenou tvárou na ľade. Slováci však nevyužili ani svoju druhú presilovku v zápase.

Inak sa prezentovali aktívnou, rýchlou hrou, cez prehustené stredné pásmo ale nebolo ľahké sa presadiť. Defenzívu súpera sa im podarilo prelomiť až v 19. minúte, keď Kollár našiel spoza bránky Faška-Rudáša a ten zblízka zavesil – 1:0.

II. tretina:

Domáci odštartovali druhé dejstvo šancou Okuliara, no potom predviedli vzadu viackrát laxnú hru, zakončenie Thürkaufa bekhendom a Lehmanna v páde sa vyrovnávajúcim gólom neskončilo.

V modrom drese chutil hokej Faškovi-Rudášovi, ktorého bolo celé klzisko, v 24. min nevyužil s Takáčom rýchle prečíslenie. Švajčiari sa postupne začali viac tlačiť dopredu, no buď boli nepresní v koncovke, alebo stroskotávali na pozornom Hrenákovi.

Zverenci Craiga Ramsayho kontrovali akciou Cingela, po jeho prihrávke namieril Bučko tesne mimo bránky. V závere tretiny ustáli aj vďaka obetavosti brániacich hráčov a výbornému Hrenákovi súperov tlak počas jeho dvoch presiloviek.

III. tretina:

V tretej tretine sa Slováci zamerali na pozorné bránenie, prioritou bolo vyhnúť sa chybám a nepúšťať súpera do obranného pásma. Spoliehali sa na kontry, v 47. min sa do jedného dostal Kukuča, v zakončení neuspel pred brankárom Aeschlimannom.

Následne sa neujali ani šance Lantošiho a opäť Kukuču v presilovej hre. Helvéti boli v závere nútení otvoriť hru a tak sa domácim naskytali čoraz častejšie možnosti na brejky. V 56. minúte využil prečíslenie 2 na 1 Tamáši a zvýšil na 2:0. Slováci si už záver stretnutia ustrážili, 14 sekúnd pred koncom spečatil víťazstvo gólom do prázdnej bránky Kollár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport