Na hlavný obsah

Správa Europolu: V Európskej únii je vyše 800 aktívnych zločineckých sietí. Skupiny väčšinou prenikajú do podnikania

Najčastejšie sa pohybujú v stavebníctve či v doprave.

Správa Europolu: V Európskej únii je vyše 800 aktívnych zločineckých sietí. Skupiny väčšinou prenikajú do podnikania
Ylva Johansson, Annelies Verlinden, Catherine De Bolle, Paul Van Tigchelt a Didier Reynders počas tlačovej konferencie Europolu. Foto: TASR/AP

Európsky policajný úrad zverejnil správu o nebezpečných kriminálnych skupinách v Európskej únii. Ide o doteraz najrozsiahlejší zoznam zločineckých sietí. Podľa šéfky Europolu by mal dokument pomôcť v boji proti organizovanému zločinu.

Obchod s drogami, korupčné podvody či pašovanie migrantov. V Európskej únii je podľa novej správy Europolu až 821 aktívnych zločineckých sietí. Spolu majú viac ako 25-tisíc členov.

„Vieme, kto sú, ako sú organizovaní a do akej trestnej činnosti sa zapájajú. Vieme aj, ako a kde pôsobia, s kým spolupracujú, súperia a aké protiopatrenia proti policajným a súdnym orgánom používajú,“ uviedla výkonná riaditeľka Europolu Catherine De Bolleová.

Veľkej databáze zločincov, ktorú vytvoril Europol, sa venoval v reportáži v Správach RTVS redaktor Filip Jackuliak:

Aj keď Europol dokázal odhaliť organizované skupiny, postaviť ich pred spravodlivosť môže byť zložitejšie. „Snažia sa uniknúť spravodlivosti. Títo lídri kontrolujú a koordinujú svoje siete z miest ako Spojené arabské emiráty, Turecko, Južná Amerika a ďalšie,“ vysvetlila Catherine De Bolleová.

Organizované skupiny zväčša prenikajú do podnikania. Najčastejšie sa pohybujú v stavebníctve, doprave, obchode s nehnuteľnosťami či ubytovaním.

„Vo všeobecnosti je to samozrejme široká škála tých činností, ktoré organizovaný zločin vykonáva. Častokrát vidíme ten medzinárodný presah a dopad tým, že je to prepojené, tak vytvárajú určitú sieť, vďaka ktorej ľahšie zakryjú najmä prepratie týchto špinavých peňazí,“ priblížil odborník na medzinárodné vzťahy z Univerzity Mateja Bela Jaroslav Ušiak.

Medzi obeťami sú čoraz častejšie podnikatelia

Obeťami organizovaného zločinu sa v posledných rokoch stávajú častokrát samotní podnikatelia. „Predstavujú významné hrozby pre podnikateľov, rôzne inštitúcie a širšiu európsku ekonomiku,“ ministerka vnútra Belgicka Annelies Verlinden.

Zoznam kriminálnych organizácií môže pomôcť nielen bezpečnostným zložkám, ale aj širokej verejnosti.

„Môže to slúžiť aj na lepšiu informovanosť verejnosti alebo možno podnikov, ktoré, aj keď možno nevedomky, môžu spolupracovať s takýmito organizovanými skupinami. Tým pádom sa môže predísť podvodom alebo iným trestným činnostiam,“ zhrnul Jaroslav Ušiak.

Na tvorbe zoznamu Európskeho policajného úradu sa okrem členských štátov podieľalo aj 17 ďalších krajín. Tie Europolu pomáhajú aj pri bezpečnostných operáciách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet