Na hlavný obsah

J. Blanár: Členstvo v NATO bolo jedno z najdôležitejších rozhodnutí. Sme hrdou súčasťou, vyhlásila prezidentka

Urobil tak pri príležitosti 75. výročiu založenia Aliancie.

J. Blanár: Členstvo v NATO bolo jedno z najdôležitejších rozhodnutí. Sme hrdou súčasťou, vyhlásila prezidentka
Na snímke zľava minister zahraničia Juraj Blanár (Smer-SD) a prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/AP, P. Zachar, koláž RTVS

Stať sa členom NATO bolo jedno z najdôležitejších rozhodnutí v histórii Slovenska. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár vo štvrtok (4. 4.) doobeda v Bruseli počas slávnostných príhovorov k 75. výročiu založenia Aliancie.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti 75. výročia vzniku uviedla, že NATO je najsilnejšou a najúspešnejšou obrannou alianciou na svete.

Podľa nej je jednou zo záruk našej slobody, garantuje našu bezpečnosť a napomáha ochrane a prosperite dnes už 32 spojeneckých krajín vrátane Slovenska.       

Prezidentka podotkla, že zvlášť v situácii Ruskej agresie na Ukrajine je NATO kľúčovým a nenahraditeľným pilierom mieru a bezpečnosti v Európe.

„Princíp ‚jeden za všetkých a všetci za jedného‘ je tým najsilnejším putom, ktoré je výrazom nášho spoločného záväzku, povinnosti a cti. Aj my sme hrdou súčasťou NATO, lebo spolu sme silnejší,“ dodala prezidentka.

Diplomati spojeneckých krajín sa vyjadrili k významu vstupu svojich krajín do Aliancie. Úvod patril ministrom zakladajúcich krajín NATO a postupne sa k slovu dostávali zástupcovia krajín podľa chronologického vstupu do politicko-obranného zoskupenia.

Blanár vystúpil s viacerými diplomatmi

Juraj Blanár vystúpil spolu s diplomatmi Bulharska, Estónska, Litvy, Lotyšska, Rumunska a Slovinska. Do NATO sme spoločne vstúpili pred 20 rokmi.

„Stať sa členom NATO, jednou z najsilnejších a najúspešnejších Aliancií bolo jedno z najdôležitejších rozhodnutí v modernej histórii Slovenska,“ povedal Blanár počas ceremoniálu v bruselskom sídle Aliancie.

Dodal, že to bolo rozhodnutie dôležité pre bezpečnosť krajiny vzhľadom na vojnovú situáciu v blízkosti hraníc Slovenska a vzhľadom na hrozby terorizmu.

„Toto rozhodnutie sa ukázalo ako zásadné pre zaistenie bezpečnosti našich občanov,“ skonštatoval minister. Zároveň zdôraznil, že netreba zabúdať na ženy a mužov v uniforme, ktorí sa obetovali a zomreli počas služby v misiách a operáciách NATO a vďaka ktorým si musíme uvedomovať, že „mier nie je zadarmo“.

Minister Blanár v závere prejavu spresnil, že Slovensko ako dôveryhodný člen NATO zostane verné spoločným hodnotám, výzvam a povinnostiam členstva v Aliancii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko