Na hlavný obsah

NATO si pripomína 75. výročie založenia. Aliancia začínala ako spolok 12 krajín, dnes je ich vyše 30

Aliancia má v súčasnosti 32 členov.

NATO si pripomína 75. výročie založenia. Aliancia začínala ako spolok 12 krajín, dnes je ich vyše 30
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministri zahraničných vecí členských krajín NATO si vo štvrtok (4. 4.) v Bruseli pripomenuli 75. výročie založenia Severoatlantickej aliancie. Jej zakladajúce listiny podpísalo štvrtého apríla 1949 vo Washingtone 12 krajín.

V súčasnosti má Aliancia 32 členov. Spolupráca je založená na myšlienke kolektívnej obrany. Útok na jedného člena sa považuje za útok na všetkých členov Aliancie.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas slávnostného ceremoniálu pripomenul, že jediný raz, kedy sa klauzula o kolektívnej obrane uplatnila, bolo po útokoch z 11. septembra 2001. Ako dodal, puto medzi Európou a Severnou Amerikou nebolo nikdy dôležitejšie, ako je v súčasnosti.

„Európski spojenci disponujú prvotriednymi armádami, rozsiahlymi spravodajskými sieťami a jedinečným diplomatickým vplyvom, čím znásobujú silu Ameriky v NATO. USA majú viac priateľov a spojencov ako ktorákoľvek iná veľmoc. Neverím v samotnú Ameriku. Rovnako ako neverím v samotnú Európu. Verím v Ameriku a Európu spojené v NATO,“ povedal Stoltenberg.

Výročiu založenia NATO sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Martin Hílek:

Podľa analytikov išlo o odkaz do vnútra Aliancie. Kým totiž európski spojenci sú v dôsledku konfliktu v tesnom susedstve presvedčení o potrebe členstva v NATO, diplomati sa obávajú, že s návratom Donalda Trumpa do prezidentského úradu, by mohlo nastať aj ďalšie spochybňovanie amerických záväzkov k Aliancii.

Aj šéfovia diplomacii východoeurópskych krajín, ktoré sa k Aliancii pridali pred 25, 20, či 15 rokmi, vyzdvihli prínos členstva pre svoju bezpečnosť.

„Vieme, že Rusko má schopnosti v priebehu troch, štyroch rokov obnoviť sily na druhej strane našich hraníc. A to je dôvod, prečo musíme aj v Európe výrazne investovať do spôsobilostí NATO,“ povedal minister zahraničných vecí Estónska Margus Tsahkna.

Ministri zahraničných vecí budú vo štvrtok rokovať aj o ďalšej podpore Ukrajiny spolu s ministrom Dmytrom Kulebom. Ten počas zasadnutia Rady NATO Ukrajina chce spojencov vyzvať, aby ukrajinskej armáde poskytli viac systémov protivzdušnej obrany Patriot.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet