Na hlavný obsah

Súd sa pozrie na ústavnosť zákona o tohtoročnom štátnom rozpočte

Výhrady k nemu mala aj rozpočtová rada či prezidentka.

Súd sa pozrie na ústavnosť zákona o tohtoročnom štátnom rozpočte
Na snímke budova Ústavného súdu (ÚS) SR. Foto: TASR/František Iván

Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť zákona o tohtoročnom štátnom rozpočte. Na stredajšom (24. 4.) zasadaní prijal na ďalšie konanie návrh skupiny opozičných poslancov parlamentu. Tí vidia rozpor prijatého zákona s Ústavou SR a ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti. Súd zároveň nevyhovel ich návrhu na pozastavenie účinnosti zákona.

Poslanci v podaní namietali okrem iného závažné procedurálne nedostatky pri prijímaní napadnutého zákona.

„Napadnutý zákon je výsledkom svojvoľného postupu zákonodarcu, ktorý hrubým ignorovaním pravidiel legislatívneho procesu závažne porušil ústavné princípy demokratického a právneho štátu, legality, zákazu svojvôle a ochrany slobodnej súťaže politických síl v demokratickej spoločnosti a z nich vyplývajúce ústavné práva parlamentnej opozície, čím zároveň spôsobil aj porušenie ústavného princípu dlhodobej udržateľnosti hospodárenia a rozpočtovej zodpovednosti,“ uviedli.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť po schválení zákona upozornila na to, že štátny rozpočet bez dodatočných zmien prekračuje výdavkové limity. Výrazne tak zhoršuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Výhrady k prijatému zákonu mala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko