Na hlavný obsah

Tragická zámena pacientiek má dohru: Na vine sú dvaja zamestnanci, nemocnica chystá odškodné

Polícia už začala prípad vyšetrovať.

Tragická zámena pacientiek má dohru: Na vine sú dvaja zamestnanci, nemocnica chystá odškodné
Nemocnica Bulovka. Foto: Tomáš Krist/MAFRA/Profimedia

Nemocnica Bulovka sa ospravedlnila za zámenu pacientiek, ktorá spôsobila potrat jednej zo žien. „Nikdy sa to nemalo stať. Obdržala ospravedlnenie a psychologickú pomoc a bola jej ponúknutá aj právna pomoc,“ uviedla nemocnica na tlačovej konferencii. Informuje o tom portál idnes.cz.

Tragický incident vraj zavinili dvaja zamestnanci. Polícia už začala vyšetrovať výmenu žien pre podozrenie z trestného činu ublíženia na zdraví.

Podľa riaditeľa Fakultnej nemocnice Bulovka Jána Kvačku pri analýze tragickej zámeny pacientiek pochybili dvaja zamestnanci. Jeden z nich zostáva mimo služby a jeho ďalšie zotrvanie bude nemocnica riešiť, druhý zostane v nemocnici a bude pracovať pod dohľadom.

Kvôli chybe jedna zo žien minulý týždeň podstúpila zákrok, pri ktorom potratila. Kvaček sa jej v mene nemocnice ospravedlnil a rokuje s ňou o odškodnení.

Podľa medializovaných informácií boli obe ženy cudzinky ázijského pôvodu, ktoré trvalo žijú v Českej republike. Jedna prišla na bežnú tehotenskú prehliadku, druhá na takzvanú kyretáž, ktorá sa vykonáva napríklad na liečbu chorej maternice, ale môže sa použiť aj na ukončenie tehotenstva. Personál si ich však pomýlil.

Polícia čin vyšetruje

Pacientka podľa riaditeľa podpísala dokumenty, v ktorom bola identifikácia inej pacientky. Tri dni predtým mala byť aj za prítomnosti tlmočníka poučená o detailoch vyšetrenia.

„Zúčastnený personál nemal dôvod domnievať sa, že by to bol niekto iný,“ dodal. Podľa jeho slov bola oslovená štandardným spôsobom, pričom reagovala na cudzie meno. „To, ako prešla tým ďalším procesom, ešte analyzujeme,“ dodal Zikan. Druhý krok, v ktorom mohli chybu odhaliť, zlyhal.

Dodal, že nemocnica má externe akreditované procesy na odhaľovanie chýb. Podľa Kvačka bude nemocnica do ukončenia analýzy tejto udalosti výraznejšie označovať pacientov s jazykovou bariérou.

Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že tento incident považuje za neospravedlniteľné zlyhanie ľudského faktora. Polícia začala vyšetrovať výmenu žien pre podozrenie z trestného činu ublíženia na zdraví.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet