Na hlavný obsah

Tretina zamestnancov štátnej správy by mohla prísť o prácu, naznačil R. Fico. Odborári nesúhlasia

Predstaviť si ho zatiaľ nevie ani minister investícií.

Tretina zamestnancov štátnej správy by mohla prísť o prácu, naznačil R. Fico. Odborári nesúhlasia
Premiér Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Odborári by nesúhlasili s prepúšťaním tretiny zamestnancov ústrednej štátnej správy, ktoré naznačil premiér Robert Fico (Smer-SD). Predstaviť si ho zatiaľ nevie ani minister investícií Richard Raši (Hlas-SD). Opozícia zámer spochybňuje

Prepúšťanie štátnych zamestnancov je jedným z krokov, ktorými chce vláda šetriť verejné peniaze. Podľa premiéra by sa mohlo týkať zamestnancov v ústredných orgánoch štátnej správy, teda napríklad na ministerstvách. Z celkového počtu zamestnancov štátu je ich 235-tisíc.

„Ten tridsaťpercentný rez by absolútne nebol viditeľný a ministerstvá a orgány štátnej správy by mali rovnaký výkon, možno dokonca lepší výkon, ako majú teraz,“ tvrdí premiér.

Prepúšťaniu v štátnej správe sa v Správach RTVS venoval redaktor Oliver Remiáš:

Zníženie počtu zamestnancov o tretinu si vo svojom rezorte zatiaľ Raši predstaviť nevie. „Zatiaľ žiadna oficiálna požiadavka na 30 percent neprišla. Keby došla, tak urobíme analýzu, ale myslím si, že to bolo povedané ako príklad. Určite to nebolo myslené na naše ministerstvo, ktoré je pomerne špecifické,“ povedal.

„Už historicky v minulosti sme videli pokusy o šetrenie, ktoré brali plošne. A plošné šetrenie vedie k tomu, že úrady prestávajú zvládať agendu, ľudia sa vracajú naspäť do úradov,“ vyhlásil člen Rady vlády pre štátnu službu Maroš Paulini.

Paulini dodáva, že zmeny môžu byť úspešné, no musia im predchádzať analýzy na každom úrade.

Odborári so zámerom nesúhlasia

Bývalý šéf Útvaru hodnoty za peniaze a opozičný poslanec Štefan Kišš (PS) hovorí, že ak chce štát usporiť už na budúci rok, museli by sa zmeny stať ešte do leta.

„Ficova vláda sa už o toto pokúšala. Pri desaťpercentnom znižovaní štátnej správy to dopadlo tak, že väčšina z deklarovanej úspory nenastala. Takže chcem vidieť, ako sa podarí 30 percent,“ hovorí.

So zámerom premiéra nesúhlasia ani odborári. Konfederácia odborových zväzov (KOZ) pripomína, že plány znižovania počtu zamestnancov sa objavujú vždy po nástupe novej vlády.

„Napríklad vláda Igora Matoviča hovorila o desaťpercentnom znížení stavu zamestnancov. Ani z realizovaných analýz nevyplynulo, že by vo verejnej sfére bola prezamestnanosť,“ tvrdí hovorkyňa KOZ Martina Nemethová.

Vláda Roberta Fica v roku 2014 sľubovala zníženie počtu zamestnancov na úrade vlády. Podľa inštitútu INESS sa ich počet počas dvoch rokov zvýšil z 533 na 542.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika