Na hlavný obsah

Ukrajina sa nakoniec stane členom NATO, vyhlásil šéf diplomacie USA

O členstve Ukrajiny rokovali v sídle NATO.

Ukrajina sa nakoniec stane členom NATO, vyhlásil šéf diplomacie USA
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Ukrajina nakoniec vstúpi do Severoatlantickej aliancie, podpora Kyjevu zostáva medzi členskými štátmi „pevná ako skala“. Novinárom to vo štvrtok (4. 4.) povedal americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

V sídle NATO v belgickej metropole sa vo štvrtok uskutočnilo ďalšie rokovanie Rady NATO-Ukrajina vo formáte šéfov diplomacií za prítomnosti ukrajinského ministra zahraničia Dmytra Kulebu. Severoatlantická aliancia si zároveň pripomenula 75. výročie svojho vzniku.

„Ukrajina sa stane členom NATO. Naším cieľom je na summite (vo Washingtone) pomôcť vybudovať most k tomuto členstvu,“ citovala Blinkena agentúra Reuters. Summit NATO vo Washingtone sa uskutoční tento rok v júli.

Kuleba ešte pred rokovaním uviedol, že Ukrajina žiada spojencov z NATO, aby jej poskytli ďalšie systémy protivzdušnej obrany Patriot na ochranu pred častými útokmi ruských balistických rakiet. Členské štáty sľúbili, že sa budú snažiť systémy protivzdušnej obrany, ktoré by mohli Ukrajine poslať, identifikovať a nájsť vo svojich arzenáloch, uviedol po zasadnutí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet