Na hlavný obsah

Ústavný súd posúdi disciplinárne potrestanie sudcu ŠTS Michala Trubana

Truban ho vnímal ako politicky motivované.

Ústavný súd posúdi disciplinárne potrestanie sudcu ŠTS Michala Trubana
Sudca ŠTS Michal Truban. Foto: TASR/Martin Baumann

Ústavný súd (ÚS) SR prijal na ďalšie konanie sťažnosť sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Michala Trubana v prípade jeho disciplinárneho potrestania.

Zároveň odložil vykonateľnosť uznesenia Najvyššieho správneho súdu (NSS) z marca 2023, a to do právoplatnosti rozhodnutia ÚS v tejto veci.

Disciplinárny senát NSS vlani uznal Trubana vinným zo závažného disciplinárneho previnenia, keď sa nevylúčil z rozhodovania o väzbe pre nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.

Potrestal ho polročným znížením funkčného platu o 50 percent. Senát NSS poukázal na to, že sudca musí oznámiť svoju zaujatosť vždy, ak je na to daný niektorý z dôvodov. Od tejto povinnosti nie je oslobodený ani v prípade, ak zaujatosť nenamietali účastníci konania.

Truban označil verdikt NSS za absolútne neprijateľný. Uviedol, že nemal pomer k účastníkom konania ani k prejednávanej veci.

Disciplinárku vnímal ako politicky motivovanú pre nesúhlas s rozhodnutím prepustiť Norberta Bödöra z väzby na slobodu. Poukázal na to, že prokurátor ani obvinení nepodali voči nemu námietku zaujatosti.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko