Na hlavný obsah

V jednom z najnavštevovanejších miest Slovenska menia parkovaciu politiku. Bezplatné státie je minulosťou

Doterajší systém komplikoval miestnym dopravu.

V jednom z najnavštevovanejších miest Slovenska menia parkovaciu politiku. Bezplatné státie je minulosťou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Parkovanie v Bojniciach už nebude zadarmo. Päťtisícové mesto ročne navštívi pol milióna turistov. Často využívajú bezplatné státie na uliciach, čo obyvateľom komplikuje dopravu. Nová parkovacia politika začne platiť od mája.

Bojnice sú jedno z najnavštevovanejších miest na Slovensku. Počas letnej sezóny a víkendov majú obyvatelia problém zaparkovať aj v širšom centre. Vedenie mesta sľubuje zmenu. Od mája sa bude za parkovanie v meste platiť dve eurá za hodinu.

Ako vyzerá nová parkovacia politika v Bojniciach zisťovala v Správach RTVS z regiónov redaktorka Miriam Dobrotová:

„Cieľom je presmerovanie turistov na platené záchytné parkoviská,“ ozrejmil primátor Bojníc Ladislav Smatana. Za parkovanie na záchytných mestských parkoviskách návštevníci zaplatia sedem eur na deň, na súkromných to je aj dvojnásobok.

„V rámci mesta Bojnice pribudnú štyri rezidentské zóny, pribudne cca 770 nových parkovacích miest. Nie stavebnými úpravami, ale zmenou organizácie dopravy, zjednosmernením ulíc,“ priblížil konateľ Služby mesta Bojnice Radovan Mik.

Obyvatelia zavedenie parkovného pre turistov v meste vítajú, no upozorňujú na nedostatky. Rezidentská karta bude stáť ročne na jedno auto 30 eur a na druhé 90 eur.

„Nespĺňajú účel rezidenta, že by mal byť zvýhodnený. Mám rodičov dôchodcov, na sídlisku žijú 50 rokov, prečo nie je urobená nejaká úľava,“ reagoval obyvateľ Bojníc Branislav Zábojník.

„Parkovací systém je živý organizmus. Prvý nástrel sa spraví taký, aký je pripravený. Stále sa zbierajú pripomienky a bude sa ‚upgradeovať‘ tento systém. Myslíme na invalidov a na staršie osoby,“ pripomenul Smatana.

V Bojniciach je 42 zo 60 ulíc vo veľmi zlom stave. Prostriedky z parkovného chce mesto investovať práve do ich obnovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny