Na hlavný obsah

V reedukačnom centre v Bystričanoch malo dochádzať k sexuálnemu násiliu, tvrdia opoziční poslanci

Vyzývajú na jeho zatvorenie.

V reedukačnom centre v Bystričanoch malo dochádzať k sexuálnemu násiliu, tvrdia opoziční poslanci
Tabuľa reedukačného centra v Bystričanoch. Foto: RTVS

V reedukačnom centre v Bystričanoch v okrese Prievidza dochádzalo podľa poslancov z Progresívneho Slovenska k sexuálnemu násiliu. V zariadení si nechali urobiť prieskum. Ministerstvo školstva vyzvali na jeho zatvorenie.

Reedukačné centrá preverovala aj Generálna prokuratúra SR. Tá zistila vo viacerých nedostatky aj porušovanie ľudských práv. Poslanci Progresívneho Slovenska (PS) žiadajú, aby zariadenie v Bystričanoch ministerstvo školstva zatvorilo.

„Bývalí zamestnanci, dokonca aj niekdajší chovanec, nám potvrdili, že predošlá pani riaditeľka opakovane porušovala zákon a ignorovali sa aj nariadenia inšpekcie,“ priblížila poslankyňa Tina Gažovičová (PS).

Problému v reedukačnom centre v Bystričanoch sa v Správach RTVS venovali redaktori Miriam Dobrotová a Erik Adamson:

Ignorancia problému v centre

Poslankyňa tvrdí, že o probléme v reedukačnom centre zamestnanci dlhodobo vedeli. „A ešte aj keď na to už vedenie poukázalo, prvá reakcia bolo ignorovanie a neschopnosť ochrániť chovanca pred zneužívaním priamo v zariadení, kde mu pobyt nariadil súd,“ dodala Gažovičová.

„Ministerstvo školstva si uvedomuje alarmujúci stav reedukačných centier a tejto problematike sa intenzívne venuje. Rezort školstva už doteraz aplikoval isté riešenia a pripravuje aj ďalšie systémové a legislatívne zmeny,“ uviedlo v stanovisku ministerstvo školstva.

Poslanci poukázali aj na to, že v centre nemajú nové vedenie. Na internetovej stránke centra figuruje ako riaditeľ Ladislav Mikuš. RTVS sa s vedením zariadenia na mieste nepodarilo skontaktovať.

„My nechceme, aby sa to tu zrušilo. Nám je tu dobre a máme všetko, čo potrebujeme,“ povedal obyvateľ reedukačného centra.

Problémy si všimli aj na obecnom úrade

Problémy s centrom si všimli aj na obecnom úrade v Bystričanoch. Starosta obce tvrdí, že pozemky v okolí zariadenia sú zdevastované a kaštieľ nevyhovujúci.

„My sme radi, že v celom politickom spektre panuje zhoda na zrušení tohto centra. Celkový stav kaštieľa nezodpovedá podmienkam 21. storočia v akých by tieto deti mali vychovávať,“ uviedol starosta obce Bystričany Filip Lukáč.

Ministerstvo prisľúbilo, že predloží návrh riešení parlamentnému výboru pre vzdelávanie do konca apríla. Aké zmeny v návrhu predstaví, rezort nespresnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko