Na hlavný obsah

Sprcha iba raz za týždeň, maximálne na tri minúty a vo veľkých skupinách, opísal odchovanec detského domova

Reedukačné centrá čakajú prísne opatrenia.

Sprcha iba raz za týždeň, maximálne na tri minúty a vo veľkých skupinách, opísal odchovanec detského domova
Odchovanec detského domova. Foto: RTVS

Reedukačné centrá budú pod prísnejšou kontrolou štátu. Vláda sľubuje aj systémové zmeny. Reaguje na správu generálnej prokuratúry, ktorá odhalila nevyhovujúci stav zariadení a porušovanie práv detí.

Rok v liečebno-výchovnom sanatóriu strávil po konflikte s vychovávateľkou aj respondent, ktorý sa ozval redakcii RTVS. „Ja som sa mohol iba raz za týždeň sprchovať a maximálne tri minúty. Veľké kúpanie bolo, že aj vlasy a podobne, v sobotu a to desať chlapcov naraz v skupine a v nedeľu to isté baby,“ opísal situáciu odchovanec detského domova a aktivista Zoltán Sztojka.

Trestnoprávnu dohru nateraz kríza v reedukačných zariadeniach mať nebude. Generálny prokurátor Maroš Žilinka však vládu a poslancov vyzval, aby sa vážnym porušovaním práv detí zaoberali.

Reedukačným centrám sa venovali v Správach RTVS redaktori Lucia Benetinová, Nikoleta Ferková a Vladimír Amrich:

„Vo vzťahu k manažmentom zariadení prokuratúra nemá žiadne personálne opatrenia. My sme túto správu doručili príslušným ministrom a bude na nich, aby spoločne ako zástupcovia výkonnej moci navrhli systémové riešenie a koncepčné riešenie problému aj vo forme legislatívnej,“ informoval Žilinka.

„To, čo treba zlepšiť, je, aby sa naozaj spravidelnili kontroly detí v týchto zariadeniach. Chceme zároveň posilniť počet pracovníkov sociálnej kurately o 60 ľudí. Chceme využiť inšpekciu v sociálnych veciach na to, aby kontrolovala aj tieto subjekty,“ uviedol minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Na ďalších systémových opatreniach pracuje odborná komisia. „Tam, kde je zákon stručný, a to je prípad školského zákona, ktorý garancie ľudskoprávne nedáva, tak tam by bolo dobré, aby zákonodarný zbor zasiahol a začal tieto práva regulovať,“ ozrejmil verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

„Áno, sú tu aj peniaze na obnovu budov, ale tento problém by bolo falošné riešiť len na tom, že budú mať vymaľované a pekné budovy a nezaujímame sa o osudy tých detí,“ priblížil Tomáš Drucker.

Centrá sa odmietli vyjadriť

„Vážne problémy sú napríklad v oblasti spravodlivosti. Sudcovia, ktorí majú za úlohu polročne kontrolovať deti, ktoré sa do tých zariadení dostali na základe rozhodnutia súdu, to jednoducho nerobia,“ povedal poslanec Ján Richter (Smer-SD).

„Chcem vidieť edukačné plány, chcem vidieť výchovno-vzdelávací program a plán, ako tieto deti postaviť na nohy. Ako im dať zakúsiť nejaké formačné dobro, aby tie deti neboli celý život len traumatizované a odsúdené na ubližovanie sebe alebo nebodaj druhým,“ vyjadril sa podpredseda Výboru NR SR pre vzdelávanie a mládež Ján Horecký (KDH).

Štáby RTVS sa pokúsili na názor spýtať aj vedenia dvoch reedukačných centier na východe Slovenska, no neúspešne. Prácu riaditeľky hodnotí starosta obce pozitívne.

„Za posledné roky sa upravila budova, snaží sa myslím, že aj personál, je na dobrej úrovni. Keď sa pýtam, lebo sa s tými domovákmi stretávam, alebo chovancami, a nevidím, že by tam niečo bolo,“ skonštatoval starosta Bačkova Jozef Nemčík.

Kedy by sa život detí v reedukačných centrách mohol citeľne zlepšiť, si kompetentní netrúfli odhadnúť. Poslanci avizujú, že v zariadeniach vykonajú kontrolu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko