Na hlavný obsah

Počet obetí ruského útoku na ukrajinský Černihiv vzrástol na 13. Úrady prosia obyvateľov, aby darovali krv

Pátracia a záchranná operácia pokračuje.

Počet obetí ruského útoku na ukrajinský Černihiv vzrástol na 13. Úrady prosia obyvateľov, aby darovali krv
Na snímke ukrajinskej záchrannej služby záchranári pracujú na mieste zásahu ruskou raketou v ukrajinskom Černihive v stredu 17. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Najmenej 13 ľudí zahynulo a ďalších viac ako 60 bolo zranených pri stredajšom (17. 4.) ruskom vzdušnom údere na severoukrajinské mesto Černihiv. 

Na platforme Telegram to dnes okolo poludnia oznámil ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Ukrajinskí činitelia pred tým informovali, že záchranná operácia pokračuje a ďalší ľudia môžu byť pod troskami. 

Úrady tiež prosia obyvateľov, aby darovali krv. Centrum Černihivu zasiahli podľa úradov tri ruské strely. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj reagoval slovami, že by sa niečo také nestalo, keby jeho krajina mala dostatok vybavenia na protivzdušnú obranu.

„V Černihive sú počuť výbuchy,“ uviedla ráno na Telegrame verejnoprávna stanica Suspilne. Starosta Černihivu Oleksandr Lomak v ukrajinskej televízii uviedol, že explózie zatriasli mestom tesne po deviatej hodine ranného miestneho času (po ôsmej SELČ).

Podľa serveru RBK-Ukrajina miestne médiá informovali o najmenej troch explóziách v tejto oblastnej metropole, ktorá sa nachádza len niekoľko desiatok kilometrov od hraníc s Ruskom a Bieloruskom.

„Nedobré ráno z Černihivskej oblasti. Nepriateľ podnikol tri raketové údery takmer v centre mesta. Sú tam mŕtvi civilisti a mnoho zranených,“ uviedol Čaus na videu, zatiaľ čo v pozadí bolo počuť húkanie sirén záchranárskych áut.

Ukrajinské médiá zverejnili video, ktoré podľa nich zachytáva dnešný ruský vzdušný útok. Sú na ňom ľudia na autobusovej zastávke a nad mestom je vidieť dym.

Náhle sa ozve zvuk letiacej strely, na zábere je vzápätí v diaľke vidieť explózie a v popredí ľudia, snažiaci sa ukryť pri plote. Podľa serveru Dzerkalo tyžňa toto video zachytáva úder tretej rakety.

Strely mali zasiahnuť viacposchodovú budovu

„Zničená je osemposchodová budova, poškodené sú štyri výškové budovy, nemocnice, vzdelávacie inštitúcie a desiatky automobilov,“ napísal na Telegrame zástupca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Kuleba. Podľa ministerstva zdravotníctva v poškodenej budove nemocnice nebol nikto zranený.

Ukrajinskí činitelia v priebehu dopoludnia postupne informovali o rastúcom počte obetí aj zranených. Zelenskyj napísal na Telegrame o najmenej desiatich zabitých a asi 20 zranených, starosta Lomako o niečo skôr uvádzal osem zabitých a 18 zranených.

Počet obetí môže stúpať

Ukrajinský prezident v reakcii na ruský úder na Černihiv uviedol, že počet obetí môže stúpať. „A to by sa nestalo, keby Ukrajina získala dostatočné vybavenie protivzdušnej obrany a keby odhodlanie sveta čeliť ruskému teroru bolo dostatočné,“ uviedla hlava štátu.

Rusko v posledných týždňoch zosilnelo vzdušné údery na Ukrajinu, ktorej predstavitelia upozorňujú, že im dochádzajú prostriedky protivzdušnej obrany a opakovane žiadajú Západ o pomoc. Nemecko nedávno oznámilo, že napadnutej krajine poskytne ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot.

Najväčším darcom vojenskej pomoci sú Spojené štáty, kde však republikánske vedenie Snemovne reprezentantov už mesiace blokuje schválenie ďalšej podpory Kyjevu vo výške 60 miliárd dolárov (vyše 56 miliárd eur).

Ukrajinské úrady dnes ráno vyhlásili poplach varujúci pred hrozbou ruských vzdušných útokov v mnohých oblastiach na severe aj v centrálnej časti krajiny.

Neskôr sa sirény rozozneli tiež v ďalších regiónoch, vrátane tých ležiacich na juhu. Ukrajinské médiá potom informovali tiež o explóziách v Kryvom Rihu a v Odese, hoci bezprostredne nebolo jasné, či išlo o dopady rakiet alebo prácu protivzdušnej obrany.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet