Na hlavný obsah

Čínsky vedec, ktorý geneticky upravoval ľudské embryá, po návrate z väzenia pokračuje v práci

Tvrdí, že je na svoju prácu hrdý.

Čínsky vedec, ktorý geneticky upravoval ľudské embryá, po návrate z väzenia pokračuje v práci
Na snímke čínsky vedec Che Ťien-kchuej. Foto: ČTK/Profimedia

Čínsky vedec, ktorý protiprávne geneticky upravoval ľudské embryá, je opäť aktívny. Vo svojich laboratóriách sa snaží nájsť vhodnú liečbu na Alzheimerovu chorobu a iné genetické ochorenia.

Netají, že obnovil aj výskum genetickej úpravy ľudských embryí, a to napriek etickým rozporom. Kritici tvrdia, že takýto postup môže viesť k vzniku takzvaných detí, ktoré presne spĺňajú požiadavky rodičov. Informoval o tom rakúsky denník Der Standard.

Biofyzik Che Ťien-kchuej prostredníctvom genetickej modifikácie vytvoril dvojičky, ktoré prišli na svet v roku 2018. Počas umelého oplodnenia zmenil DNA embryí pomocou špeciálnej technológie tak, aby boli lepšie chránené pred infekciou HIV.

Pracoval celkovo s ôsmimi pármi, v ktorých otcovia boli infikovaní týmto vírusom. Nakoniec sa okrem dvojičiek narodilo ešte jedno dieťa. Otriaslo to vedeckým a lekárskym svetom, píše denník Der Standard.

Prišiel o prácu na univerzite a čínsky súd ho poslal na tri roky za mreže. Po dvoch rokoch skončil na slobode, rakúske noviny pripomínajú, že experiment nebol etický ani medicínsky opodstatnený a úpravy genómu mohli byť pre deti nebezpečné.

Podľa vedca išlo o neškodný krok, čínsky biofyzik ho napriek kritike neľutuje. Je hrdý na to, že mohol pomôcť rodinám, ktoré chceli zdravé deti. Vo svojej práci hodlá pokračovať, nemá však v pláne vytvárať deti s upraveným genómom. Je presvedčený, že spoločnosť nakoniec príjme genetickú manipuláciu ľudských embrií, s cieľom nájsť spôsob liečby genetických chorôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet