Na hlavný obsah

Správe TANAP-u bude dočasne šéfovať P. Olexa. Na poste strieda odvolaného P. Majka

Na poste strieda Pavla Majka, ktorý bol v tejto funkcii od marca 2007.

Správe TANAP-u bude dočasne šéfovať P. Olexa. Na poste strieda odvolaného P. Majka
Foto: RTVS

Novým povereným riaditeľom Správy Tatranského národného parku sa stal Peter Olexa. Túto pozíciu bude zastávať až do riadneho výberového konania. V piatok (10. 11.) to médiám oznámil štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Filip Kuffa.

Olexa strieda Pavla Majka, ktorý bol v tejto funkcii od marca 2007. Ten potvrdil, že zo Správy TANAP-u po 30 rokoch definitívne odchádza. Majko verí, že jeho nástupca bude pokračovať v naštartovaných krokoch.

„Bolo jasné, že sa to niekedy musí skončiť, došlo k tomu teraz a začína sa niečo nové. Beriem to tak, že som sa o niečo pokúsil, musím sa dať dokopy zdravotne a uvidím, čo bude ďalej. Pre mňa je dôležité, že sa nám podarilo udržať podstatu tohto územia,“ uviedol. Dodal, že v priebehu budúceho týždňa ukončí svoje pôsobenie v TANAP-e, kde v roku 1993 nastúpil ako zoológ.

Zmenám v správach národných parkov sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Miriam Hozzová:

Kuffa bližšie nešpecifikoval dôvody, pre ktoré Majka odvolali. Podľa odvolaného riaditeľa je právom nového vedenia aj bez udania dôvodu vymeniť manažment v štátnych podnikoch a odvolanie berie profesionálne.

„Plány boli veľké, realita potom každého prekvapí a brzdí. Dôležité je, aby moji kolegovia boli húževnatí a dotiahli vízie v prospech územia,“ dodal Majko s tým, že návštevný poriadok je už takmer hotový, dotiahnuť treba len dlhoočakávanú zonáciu TANAP-u a tiež projekty z eurofondov.

Zmena vo vedení NP Veľká Fatra

Kuffa v piatok uviedol nového riaditeľa aj v Správe národného parku Veľká Fatra. Dočasne ním poveril Romana Fajtha. Túto pozíciu bude zastávať až do riadneho výberového konania. Fajth strieda na poste Eduarda Apfela, ktorý bol v tejto funkcii od októbra 2022.

Verí, že spolupráca bude lepšia ako doposiaľ, treba podľa neho zlepšiť najmä komunikáciu s neštátnym sektorom. Kuffa tiež podotkol, že národné parky na Slovensku nie sú životaschopné.

„Vedia využívať projekty, vytvoril sa pre ne mechanizmus čerpania prostriedkov z Envirofondu, ktorý dokáže zabezpečovať ich chod. Bez týchto mechanizmov, ktoré nastavila predchádzajúca vláda, by však neboli schopné prežiť,“ skonštatoval Kuffa. Národné parky majú podľa neho obrovský priestor na to, aby si na svoju činnosť zarábali aj samy.

Určite sa podľa neho v budúcnosti vytvoria tzv. prírodné parky, kde sa na jednej strane neznížia štandardy ochrany prírody, zároveň však budú rešpektovať hospodársku činnosť človeka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko