Na hlavný obsah

VIDEO: Obloha v Grécku sa zafarbila na oranžovo, výhľady pripomínali Mars. V krajine opäť zažívajú saharský prach

Ide o jednu z najvyšších koncentrácií prachu od roku 2018.

VIDEO: Obloha v Grécku sa zafarbila na oranžovo, výhľady pripomínali Mars. V krajine opäť zažívajú saharský prach
Grécko zahalil saharský prach. Foto: TASR/AP

Grécke hlavné mesto Atény zahalil oranžový opar spôsobený prachom zo Sahary. Podľa gréckych úradov je koncentrácia prachu v ovzduší jednou z najvyšších od roku 2018. Grécko sa pritom so saharským prachom potýkalo už na prelome marca a apríla, podobne ako ďalšie časti južnej a strednej Európy, vrátane Česka.

Kvalita ovzdušia sa zhoršila v mnohých častiach Grécka a v stredu (24. 4.) ráno už nebola kvôli prachu vidieť ani aténska Akropola, napísal spravodajský web BBC. Piesočný mrak siahal oveľa severnejšie, a to až do Solúna. Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

Saharský piesok zafarbil oblohu Grécka (Zdroj: AP)

Gréci s dýchacími ťažkosťami boli vyzvaní, aby obmedzili pobyt vonku, nosili ochranné respirátory a vyhýbali sa cvičeniu, kým sa oblak prachu nerozptýli. Oblačnosť by mala podľa predpovedí ustupovať v priebehu dňa.

Sahara uvoľňuje 60 až 200 miliónov ton minerálneho prachu ročne. Väčšina rýchlo klesá k Zemi, ale časť jemného prachu môže uraziť obrovské vzdialenosti a niekedy sa dostane až do Európy.

Grécki hasiči v utorok (23. 4.) zaznamenali 25 požiarov za uplynulých 24 hodín. Jeden požiar vypukol blízko námornej základne na ostrove Kréta, kde sa teploty vyšplhali nad 30 stupňov Celzia. Podľa miestnych správ boli kvôli požiaru evakuované rodinné domy a materská škola.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet