Na hlavný obsah

Zákon o verejnom obstarávaní môže vláda zmeniť viackrát. Procesy by mali byť rýchlejšie, no menej transparentné

Vicepremiér hovoril aj o spolupráci s Ukrajinou.

Zákon o verejnom obstarávaní môže vláda zmeniť viackrát. Procesy by mali byť rýchlejšie, no menej transparentné
Sprava premiér Robert Fico (Smer-SD) a vicepremiér pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pre plnenie plánu obnovy bude vláda možno aj viackrát meniť zákon o verejnom obstarávaní. Po stretnutí s podpredsedom kabinetu pre plán obnovy Petrom Kmecom (Hlas-SD) to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD).

O záveroch z tlačovej besedy informoval v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko redaktor RTVS Juraj Mikula:

Premiér v ostatnom čase obieha jednotlivé ministerstvá, aby informoval o plnení ich programu. Aj piatkové (26. 4.) stretnutie sa nieslo v tomto duchu. Slovensko podľa Fica bude mať už čoskoro k dispozícii tri miliardy eur z plánu obnovy. Ide o zhruba polovicu aj s predchádzajúcimi platbami.

Problémom je však podľa neho implementácia jednotlivých projektov. Ako príklad spomenul verejné obstarávania, ktoré majú byť po novom rýchlejšie, zároveň však menej transparentné. Premiér nevylúčil, že zákon o verejnom obstarávaní sa môže zmeniť aj viackrát.

„Akonáhle začne nový zákon o verejnom obstarávaní platiť, musíme sa na to, pán podpredseda, spoločne pozrieť, či efekt, ktorý od tohto zákona očakávame, prišiel alebo neprišiel. Ak nie, musíme do toho zákona znova vstúpiť a nájsť ďalšie mechanizmy, ktoré to umožnia,“ povedal predseda vlády.

Vysvetľovanie v EK a spolupráca s Ukrajinou

Kmec hovoril najmä o komunikácii s Bruselom o štvrtej platbe, s ktorou zatiaľ meškáme, a to pre pochybnosti Európskej komisie (EK), či Slovensko dokáže dostatočne chrániť európske peniaze. Zástupcovia Komisie vraj chápu, že zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nedošlo k oslabeniu tejto ochrany.

„Bavíme sa o tom, ako budú do budúcnosti chránené finančné záujmy EÚ, pretože konkrétne kauzy neexistujú. Chceli by sme, samozrejme, EK vysvetliť, v spolupráci s Generálnou prokuratúrou, že ochrana finančných záujmov je zabezpečená veľmi efektívne,“ povedal vicepremiér.

Kmec tým mal na mysli prípady, ktoré riešil ÚŠP. Respektíve neriešil v oblasti poškodzovania finančných záujmov Únie z oblasti plánu obnovy. Prípady poškodzovania záujmov v súvislosti s inými európskymi peniazmi u nás pochopiteľne existujú. Hovoril aj o obnove Ukrajiny. Slovensko sa vraj zúčastní v júni na konferencii v Berlíne, kde budú aj slovenské firmy.

„V jesenných mesiacoch budeme organizovať bilaterálne podnikateľské fóra medzi Ukrajinou a Slovenskom na východnom Slovensku a v Zakarpatsku, kde sa dohodneme na konkrétnych projektoch pre slovenské firmy a prísune prípadných ukrajinských investícií na východné Slovensko,“ dodal Kmec.

Pozrite si záznam tlačovej konferencie R. Fica a P. Kmeca:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál