Na hlavný obsah

Vláda si neuvedomuje, že tvorí niečo, čo raz môže kritizovať. Odborníci reagujú na návrh zákona o STVR

Aj napriek zmenám je podľa nich stále v rozpore s právom EÚ.

Vláda si neuvedomuje, že tvorí niečo, čo raz môže kritizovať. Odborníci reagujú na návrh zákona o STVR
Výšková budova televízie RTVS. Foto: RTVS/Patrik Tarics

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR), ktorý v stredu (24. 4.) schválila vláda, je politickým rozhodnutím.

Aj napriek ústupkom, ktoré ministerstvo kultúry v návrhu spravilo, je návrh stále v rozpore s nedávno schváleným Európskym aktom o slobode médií. Uviedli to Karol Lovaš z Inštitútu komunikačných štúdií a žurnalistiky Univerzity Karlovej a Pavol Szalai z Reportérov bez hraníc v relácii RTVS Aktuálne :24.

„Osobne si myslím, že to, k čomu má zákon viesť, a tým je výmena generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), sa dalo dosiahnuť aj iným spôsobom,“ povedal Karol Lovaš. Peniaze vynaložené na rebranding telerozhlasu mohla novovzniknutá inštitúcia vynaložiť oveľa efektívnejšie.

Dodal, že súčasná vláda si neuvedomuje, že „dáva život niečomu, čo môže jedného dňa kritizovať“. „Nepredpokladám totiž, že každá nová vláda by sa vzdala takejto možnosti oficiálnym a zákonným spôsobom vstupovať do diania v novej verejnoprávnej inštitúcii,“ vysvetlil Lovaš.

Rozpor s európskym právom

Vláda schválila už upravený návrh, ktorý sa oproti tomu pôvodnému veľmi nelíši. Najviac kritizované časti však z neho vypadli. Aj napriek zmenám ho Pavol Szalai stále považuje za rozporný s európskym právom a novým aktom o slobode médií.

„Určite vítame upustenie od myšlienky vzniku programovej rady. Na druhej strane členovia rady novej inštitúcie budú zástupcami tej istej vládnej väčšiny,“ priblížil Szalai. Dodal, že návrh zákona je naďalej výsmechom slovenskej vlády smerom k Európskej únii aj slovenskej verejnosti.

Na zmeny vo verejnoprávnom telerozhlase podľa neho najviac doplatia práve občania. „Prídu o nezávislé verejnoprávne médium,“ dodal.

Po prípadnom schválení návrhu zákona o STVR parlamentom očakáva, že voči Slovensku zasiahne EÚ. „Očakávame, že ak tento zákon Národná rada SR odhlasuje a prezident ho nebude vetovať, EÚ zasiahne a spustí konanie pre porušenie európskeho práva,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko