Na hlavný obsah

Voliť boli aj bývalé hlavy štátu: Akej najťažšej výzve bude podľa nich čeliť nový prezident?

Zhodli, sa že nový prezident bude mať ťažkú úlohu.

Voliť boli aj bývalé hlavy štátu: Akej najťažšej výzve bude podľa nich čeliť nový prezident?
Bývalí prezidenti SR: zľava Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič a Andrej Kiska. Foto: koláž RTVS

O niekoľko hodín sa definitívne dozvieme, kto sa stane novým slovenským prezidentom. Hlasovať môže takmer štyri a pol milióna oprávnených voličov.

Bývalé hlavy štátu sa zhodli, že v poradí šiesty prezident Slovenskej republiky bude mať ťažkú úlohu, a to spojiť polarizovanú spoločnosť a najmä ukázať, že je tu pre všetkých.

Prezidenti oceňujú, že záujem voličov o budúcnosť krajiny sa zvyšuje. Silný mandát znamená aj veľkú zodpovednosť, najmä pri prijímaní ťažkých rozhodnutí. Svoje o tom vedia aj bývalé a súčasná hlava štátu.

„Bolo to obdobie vypuknutia vojny na Ukrajine, covidu, ekonomickej krízy, piatich vlád počas piatich rokov, takže asi nie je jeden moment rozhodovania, ktorý bol náročný, ale všetko to, čo znamenalo pre mňa dôležitosť ochrany Ústavy, ľudí, ľudských práv, to boli rozhodnutia, ktoré boli dôležité,“ zhodnotila prezidentka Zuzana Čaputová.

S bývalými prezidentmi SR sa v reportáži pre Správy RTVS rozprávala Katarína Wildová:

„Určite tá najťažšia doba bola po vražde Jána a Martiny, a to ako previesť našu spoločnosť krízou, do ktorej sme sa dostali,“ spomína bývalý prezident SR Andrej Kiska.

„Prezident musí v prvom rade hovoriť so všetkými, aj s tými, s ktorými nechce, pretože aj od tých sa dozvie, čo robí dobre, čo robí zle a čo od neho voliči chcú,“ upozorňuje bývalý prezident SR Ivan Gašparovič.

„Za mojej éry bolo presadiť sa do NATO a EÚ. Čo bolo pre mňa najťažšie? Jednotná daň 19 percent. Vtedy som prosil, zmeňte prosím vás tam tri veci a ja to podpíšem. Nepodpísal som najviac zákonov, teraz som si s odstupom času robil analýzu a mám dobrý pocit, pretože väčšina týchto zákonov sa novelizovala,“ hovorí bývalý prezident SR Rudolf Schuster.

Neľahká úloha nového prezidenta

Prezidenti sa zhodujú, že aj ich nástupcu čakajú neľahké rozhodnutia. Nový prezident bude mať ťažkú úlohu – a to spojiť rozdelenú spoločnosť.

„V tomto období by som viac chodil do terénu a medzi ľudí, do fabrík, do škôl, proste medzi ľudí, aby som zmierňoval situáciu a spájal to, čo sa doteraz zdalo nespájateľné,“ vyhlásil Schuster.

„V tejto našej rozhádanej spoločnosti najväčšou úlohou prezidenta bude, ale záleží na osobnosti, či to dokáže alebo nie, dať konsenzus,“ myslí si Gašparovič.

„Určite najťažšia je zhoršujúca sa zahraničnopolitická situácia. Vidíme, že vojna na Ukrajine neustupuje. Skôr Rusi sú ešte agresívnejší a nikto z nás nevidí v dohľadne nejaké riešenie,“ vyhlásil Kiska.

„Či už ide o vnútropolitický alebo geopolitický kontext, žijeme náročné časy, doby rôznych kríz. Bude veľmi dôležité, aby bol mostom, prezidentom pre všetkých, tak ako som sa o to snažila aj ja. To neznamená, že všetci ho budú akceptovať, ale že nezabudne na to, že je jeho úlohou prihovárať sa všetkým. A byť vo verejnej službe voči všetkým občanom,“ uzavrela Čaputová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko