Na hlavný obsah

Vplyvný nemecký politik vidí Slovensko po víťazstve P. Pellegriniho mimo EÚ

Hovorí, že SR by mohla nasledovať Maďarsko.

Vplyvný nemecký politik vidí Slovensko po víťazstve P. Pellegriniho mimo EÚ
Petra Pellegriniho podporil premiér aj bývalý slovenský prezident. Foto: ČTK/Profimedia

Mimoriadne ostro sa vyjadrili niektorí nemeckí politici k výsledku slovenských prezidentských volieb, v ktorých cez víkend porazil provládny kandidát Peter Pellegrini bývalého diplomata Ivana Korčoka.

Zahraničnopolitický expert nemeckej opozičnej CDU Norbert Röttgen s poukázaním na proruské smerovanie Bratislavy dokonca naznačil, že by Slovensko, ale tiež Maďarsko, mohli odísť z Európskej únie.

Slovensko sa podľa poslanca musí rozhodnúť, či nasledovať maďarského premiéra Viktora Orbána, alebo zostať v EÚ. Expert nemeckých vládnych Zelených na európsku politiku, poslanec Anton Hofreiter, zase pohrozil, že Slovensku by mohli byť zoškrtané peniaze z EÚ.

Kým Korčok presadzoval rozhodne vojenskú podporu Ukrajiny, Pellegrini nabádal k opatrnosti. Výslovne sa odvolával na postoje nemeckého sociálnodemokratického (SPD) kancelára Olafa Scholze. Okrem toho dal Pellegrini jasne najavo, že Kyjev by mal začať mierové rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, píše nemecký denník Der Tagesspiegel a cituje vyjadrenia oboch nemeckých poslancov na adresu Bratislavy.

Röttgen naznačil, že Slovensko, rovnako ako Maďarsko, by nemuselo zostať v EÚ. Pellegrini a slovenský premiér Robert Fico „otvorene sympatizujú“ s Putinom. Orbán je „Putinov trojský kôň v EÚ“, povedal Röttgen novinám zo skupiny Funke Mediengruppe. „EÚ to nesmie ďalej tolerovať,“ povedal Röttgen.

Vojna na Ukrajine ako existenciálny rozmer

Ruská vojna proti Ukrajine má podľa nemeckého politika pre EÚ aj existenciálny rozmer. „Kto sa stavia na stranu agresora, nepatrí do EÚ,“ vyhlásil Röttgen. Orbánova „vydieračská politika“ nesmie byť odmeňovaná a „treba mu ukázať dvere“, zdôraznil konzervatívny politik. „Slovensko sa potom musí rozhodnúť, či budú Orbána nasledovať, alebo či chcú zostať v EÚ,“ dodal Röttgen.

Röttgen sa v pondelok (8. 4.) opäť vyjadril k tejto otázke aj na Platforme X. „Orbán delegitimizuje EÚ zvnútra tým, že ju finančne odiera, ale jej hodnotami pohŕda. Ak sa Slovensko chce vydať rovnakým smerom, malo by vidieť, kam to vedie, „napísal Röttgen.

Poslanec za Zelených Anton Hofreiter zase naznačil, že by Slovensko mohlo prísť o peniaze z únijných fondov.

„Je dôležité, aby slovenská vláda dostala zreteľný varovný signál z Berlína a Bruselu,“ povedal listom z Funke Mediengruppe Hofreiter, ktorý je zároveň predsedom parlamentného výboru pre záležitosti Európskej únie. Ak Fico a Pellegrini „použijú na slovenský právny štát sekeru a otvoria dvere korupcii, nesmú tam ďalej prúdiť peniaze z únijných fondov,“ povedal Hofreiter.

Pellegrini chce podľa Hofreitera Ficovi umožniť prebudovať justíciu a verejnoprávny rozhlas k jeho obrazu. „EÚ môže v týchto ťažkých časoch navonok konať silno len vtedy, ak si vo vnútri zachová demokraciu a zásady právneho štátu. Nemôžeme si dovoliť druhého Orbána, „vyhlásil Hofreiter.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet