Na hlavný obsah

Zaplatili zaň desiatky tisíc eur, predstaviť ho nechcú: Ochranári odmietajú odvysielať dokument o hlucháňovi

Nie je jasné, prečo film odmietajú.

Zaplatili zaň desiatky tisíc eur, predstaviť ho nechcú: Ochranári odmietajú odvysielať dokument o hlucháňovi
Ilustračná snímka - hlucháň. Foto: RTVS

Štátna ochrana prírody naďalej blokuje dokument o hlucháňovi hôrnom. Producentom, ktorým zaň zaplatila 78 tisíc eur, nechce dať povolenie na to, aby šírili film ďalej. Dokument o ohrozenom živočíchovi je pritom hotový už pol roka.

„My sme tento dokument robili počas jedného roka. Ale tie zábery sme vykonávali predchádzajúce možno tri – štyri roky, pretože je extrémne náročné nafilmovať správanie hlucháňa hôrneho v prirodzenom prostredí,“ informoval ekológ a režisér filmu Erik Baláž.

Dokument v 50-tich minútach podrobne skúma to, ako sa zmenil život hlucháňa v slovenských lesoch za posledných vyše 50 rokov. Film si u producentov objednalo ešte bývalé vedenie Štátnej ochrany prírody.

„My sme film „Miznúci svet hlucháňa“ dokončili už v októbri pre ŠOP SR, odvtedy sa snažíme získať povolenie na jeho vysielanie,“ uviedol Baláž.

Prečo štátni ochranári blokujú odvysielanie dokumentu, sme sa od nich nedozvedeli. „V súčasnosti sa vedenie oboznamuje so všetkými náležitosťami, ktoré sú spojené s procesom nakladania s predmetným dielom, ako je jeho propagácia a samotný spôsob zverejnenia filmu,“ reagovala v písomnom stanovisku Štátna ochrana prírody SR.

„Tento film poukazuje na príčiny úbytku hluchaňa hôrneho. To znamená na nadmernú ťažbu dreva v starých lesoch. Ukazuje aj možnosti, ako tento druh ochrániť do budúcnosti. A to sa práve týka reformy národných parkov, zonácií a ochrany, a to zrejme dnešnej garnitúre nevyhovuje,“ prezradil Baláž.

Ochrana prírody mala získať eurofondy

Dokument mal mať premiéru v decembri na najväčšom ekologickom filmovom festivale. Na prelome rokov ho chcela odvysielať aj slovenská televízia. Štátna ochrana prírody má dostať na dokument, ktorý si objednala, eurofondy.

A tie sú väčšinou podmienené zverejnením diela. Odborník nám však vysvetľuje, že aj keby Štátna ochrana na vysielanie nedala všetkým súhlas, nemusí to znamenať, že niečo porušila a o eurofondy príde.

„Ak nebolo vyslovene uvedené, že to má byť odvysielané v rámci verejnoprávno-právnej televízie alebo iného konkrétneho kanála, stačí že je to zavesené na internete…“

O probléme so zverejnením slovenského dokumentárneho filmu zisťovala viac v Správach RTVS redaktorka Barbora Šišoláková:

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko