Na hlavný obsah

Izraelská armáda začala s evakuáciou časti Rafahu: Posledné útoky tam neprežilo najmenej 16 ľudí

Armáda vyzýva ľudí, aby sa presunuli do humanitárnej zóny.

Izraelská armáda začala s evakuáciou časti Rafahu: Posledné útoky tam neprežilo najmenej 16 ľudí
Ľudia odnášajú obete izraelského útoku v Rafahu. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v pondelok (6. 5.) ráno začala evakuovať časti mesta Rafah na juhu Pásma Gazy pred dlho plánovanou ofenzívou v tejto oblasti. Informovali o tom denníky Haarec a The Times of Israel (ToI).

Podľa nich izraelská armáda vyzýva na evakuáciu civilistov vo východnej časti Rafahu. Armáda však túto informáciu zatiaľ oficiálne nepotvrdila.

Podľa ToI armáda vyzýva civilistov, aby sa presunuli do „humanitárnej zóny“ na pobreží a do oblastí v blízkosti Chán Júnisu. Denník Haaretz uviedol, že podrobnosti o evakuácii majú k dispozícii medzinárodné a palestínske humanitárne organizácie.

O rozsiahlej operácii izraelskej armády v Rafahu, kam od októbra utieklo pred bojmi v iných častiach Pásma Gazy viac ako milión ľudí, sa diskutuje už niekoľko mesiacov. Medzinárodné spoločenstvo a viaceré krajiny vrátane Spojených štátov vyzvali Izrael, aby nezačal ofenzívu proti bojovníkom Hamasu v tejto oblasti, kým nebudú civilisti v bezpečí.

V piatok (3. 5.) americký denník Wall Street Journal (WSJ) informoval, že Izrael dal palestínskemu hnutiu Hamas, s ktorým od októbra vedie vojnu v Pásme Gazy, týždeň na prijatie dohody o prímerí a prepustenie izraelských rukojemníkov.

Ak tak neurobí, izraelská armáda začne pozemnú operáciu v oblasti Rafahu. Armáda tam bombarduje od minulého roka, hoci nie tak intenzívne ako v iných častiach Pásma Gazy.

Aktuálne informácie o situácii na Blízkom východe v Ranných správach RTVS priniesol spolupracovník RTVS Matej Šulc:

Šestnásť obetí posledného útoku na Rafah

V nedeľu (5. 5.) tam podľa agentúry AFP pri dvoch izraelských útokoch zahynulo 16 ľudí z dvoch rodín.

„Počet obetí v Rafahu dosiahol 16,“ uviedli pre AFP príslušníci záchranných zložiek. Dodali, že medzi obeťami je sedem osôb z jednej rodiny a deviati členovia ďalšej rodiny.

Zdroje z prostredia zdravotníckych úradov potvrdili, že dva útoky sa odohrali na dvoch rôznych miestach v Rafahu. Agentúra Reuters hlásila deväť obetí z radov Palestínčanov po zásahu domu v meste.

Do Rafahu sa uchýlilo okolo 1,5 milióna Palestínčanov, ktorí boli vysídlení počas konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy. Toto mesto na hranici s Egyptom je tiež dôležitým bodom vstupu humanitárnej pomoci do pobrežného palestínskeho pásma.

Izrael uvádza, že Rafah je poslednou baštou militantov hnutia Hamas a už dlhší čas plánuje vojenskú operáciu v tomto meste. A to aj napriek nesúhlasu veľkej časti medzinárodného spoločenstva.

Tlak Izraela na Hamas

Izraelský minister obrany Joav Galant v nedeľu vyhlásil, že Izrael začne vojenské operácie v Rafahu a ďalších častiach Pásma Gazy „vo veľmi blízkej budúcnosti“. Reagoval tak na raketový útok na priechod Kerem Šalom, ku ktorému sa prihlásilo hnutie Hamas a pri ktorom zahynuli traja izraelskí vojaci.

Denník Haaretz v pondelok napísal, že aktivity izraelskej armády v oblasti Rafahu môžu byť manévrom na vyvinutie tlaku na Hamas, aby súhlasil s prímerím. Ak dôjde k pokroku v rokovaniach, Izrael by mohol zastaviť vojenskú operáciu v Rafahu, napísal Haaretz.

Rozhovory medzi Hamasom a Izraelom sprostredkúvajú Katar, Egypt a Spojené štáty. Cez víkend zástupcovia Hamasu rokovali v Káhire okrem iných aj so šéfom americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williamom Burnsom. Ten potom odletel do Kataru, odkiaľ má zamieriť do Izraela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet