Na hlavný obsah

FOTO: Ľudia v Severnej Amerike mohli pozorovať nebeské divadlo

Pozorovali ho z tzv. pásu totality.

FOTO: Ľudia v Severnej Amerike mohli pozorovať nebeské divadlo
Foto: TASR/AP

Milióny ľudí v Mexiku, USA a Kanade mali v pondelok (8. 4.) možnosť pozorovať úplne zatmenie Slnka. Informovala o tom agentúra AP. Astronomické divadlo sa začalo v Mexiku tesne po 11.00 h miestneho času, keď tma zahalila letovisko Mazatlán na pobreží Tichého oceánu.

Úplne zatmenie Slnka mohli následne možné pozorovať v 15 štátoch USA. Na záver ho mohli sledovať obyvatelia východokanadskej provincie Newfoundland a Labrador, ktorá leží pri Atlantickom oceáne. Z ďalších oblastí severoamerického kontinentu mohli ľudia pozorovať aspoň čiastočné zatmenie Slnka.

V americkom štáte Texas pozorovanie komplikovala oblačnosť. V meste Mesquite východne od Dallasu sa zhromaždili stovky ľudí, ktorí jasali, keď sa mraky rozplynuli tesne pred úplným zatmením. Miestne úrady obyvateľom pripomenuli, že posledné úplne zatmenie Slnka sa v týchto končinách odohralo v 70. rokoch 19. storočia.

Počasie sa na poslednú chvíľu zlepšilo aj neďaleko Austinu.Najlepšie podmienky na pozorovanie vzácneho nebeského úkazu boli v štáte Arkansas, regióne Nové Anglicko a v kanadských provinciách New Brunswick a Newfoundland a Labrador.

Tzv. pás totality, odkiaľ sa dalo úplné zatmenie Slnka v pondelok pozorovať, prechádzal aj cez mestá Indianapolis, Cleveland, Buffalo, a Montreal. Úplné zatmenie Slnka nastáva, keď sa Slnko, Mesiac a Zem zoradia do jednej priamky. V jednotlivých oblastiach v Severnej Amerike trvalo maximálne štyri minúty a 28 sekúnd.

Zatmenie slnka v reportáži v Ranných správach RTVS monitoroval aj redaktor Kamil Kolenič:

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet