Na hlavný obsah

Čína reaguje na kroky Wahsingtonu, obmedzí počet diplomatov USA

Vzťahy medzi krajinami sa v ostatných mesiacoch zhoršili.

Čína reaguje na kroky Wahsingtonu, obmedzí počet diplomatov USA
Na snímke budova nového SND.

Čína zavedie reštrikcie proti všetkým americkým diplomatom pôsobiacim na jej území. Ako v piatok (11.9.) informovalo čínske ministerstvo zahraničia, Peking takto reaguje na krok Washingtonu, ktorý pred niekoľkými dňami zaviedol obmedzenie pre všetky osoby pracujúce na zahraničných misiách Číny.

Súčasťou opatrení USA je napríklad podmienka, že čínski diplomati musia požiadať o súhlas na návštevu univerzít či miestnych úradov. Čína chce rovnaké obmedzenia zaviesť voči diplomatom USA.

Čína aj USA sa v poslednom období navzájom obviňujú v obchodných záležitostiach, problematike ľudských práv aj otázke pôvodu pandémie koronavírusu.

Ako Číňania v piatok poznamenali, recipročné opatrenia sa budú týkať kompletného personálu veľvyslanectva a konzulátu USA vrátane generálneho konzulátu v Hongkongu. „Je potrebné zdôrazniť, že tieto opatrenia sú legitímna a nevyhnutná reakcia Číny na chybné kroky USA,“ uviedol Peking a vyzval Američanov, aby napravili chyby a zrušili predchádzajúce obmedzenia.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo minulý týždeň uviedol, že nové opatrenia zamerané na čínskych vyslancov sú reakciou na dávno zavedené kontroly amerických diplomatov v Číne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet