Na hlavný obsah

Koronakríza sa prehlbuje

Epidemická situácia nie je dobrá ani v susedných štátoch.

Koronakríza sa prehlbuje
Protest proti prísnym pandemickým opatreniam v Londýne. Foto: TASR/AP

V Českej republike pribudlo v nedeľu (27.9.) 1 305 prípadov nákazy koronavírusu. Ich celkový počet tak stúpol na 64 597.V porovnaní s 1 983 prípadmi za sobotu ide o výrazný pokles, no ten súvisí aj s menším počtom testov vykonaných počas víkendu.

Český minister zdravotníctva Roman Prymula v nedeľu (27.9.) uviedol, že uvažuje o obmedzení zhromažďovania na maximálne desať až 20 ľudí. Zatiaľ nemieni zatvárať základne školy, u stredných škôl sa bude viesť diskusia o zavedení dištančnej výučby s výnimkou prvých ročníkov. Chce rokovať s ministrom školstva o dočasnom zrušení výučby hudobnej výchovy a telocviku, pri ktorých žiaci nemusia nosiť rúška.

Maďarsko

Koronavírusom sa v nedeľu (27.9.) v Maďarsku nakazilo 702 ľudí, čím počet aktuálne nakazených dosiahol už 18 815. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 13 pacientov – počet obetí tak dosiahol 749, informoval v pondelok vládny server koronavirus.gov.hu.

Opatrenia obmedzujúce vstup na územie Maďarska zostanú zachované aj po 1. októbri, vyhlásil v pondelok v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Poľsko

V Poľsku pribudlo od nedele 1 306 nových prípadov nákazy. Ide o mierny pokles oproti predchádzajúcemu dňu, keď úrady zaevidovali 1 350 nových prípadov. S chorobou COVID-19 spôsobenou koronavírusom zomrelo ďalších 15 ľudí a celkovo je v Poľsku 2 447 mŕtvych.

Rakúsko

V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 556 nových prípadov nákazy. V krajine je aktuálne 8 590 aktívnych prípadov a celkovo registruje 790 úmrtí. Vo Viedni sa počet nakazených zvýšil o 242, čo je najvyšší prírastok spomedzi spolkových krajín.

Pre výrazne stúpajúci počet nakazených zaradilo Slovinsko v nedeľu večer na červený zoznam rakúske spolkové krajiny Viedeň, Tirolsko a Vorarlbersko, informovala agentúra APA. Predtým tak už spravili aj viaceré európske krajiny.

Varovanie pred vycestovaním do uvedených regiónov platí od utorka (29.9.). Po pricestovaní z týchto oblastí bude platiť povinná desaťdňová karanténa alebo negatívny test na koronavírus. Výnimky budú platiť okrem iného pre tzv. pendlerov a obchodných cestujúcich.

O polnoci z nedele (27.9.) na pondelok (28.9.) vstúpilo do platnosti varovanie pred cestami, ktoré Rakúsko vydalo pre Prahu, francúzske regióny Ile de France a Provensalsko-Alpy-Azúrové pobrežie, Andoru, Izrael, Argentínu, Bahrajn, Kuvajt, Kostariku a Maldivy. Rakúsko, naopak, zrušilo varovanie pred cestovaním do Švédska, ktoré platilo niekoľko mesiacov.

Ukrajina

Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 37 pacientov, čím celkový počet obetí pandémie na Ukrajine stúpol na 3 996. Na Ukrajine pribudlo za posledných 24 hodín ďalších 2 671 potvrdených prípadov nákazy.

Epidemická situácia v ďalších krajinách

Nemecko

Za nedeľu zaznamenali v Nemecku 1 192 novoinfikovaných koronavírusom. Toto číslo je nízke oproti údaju za piatok (25.9.), keď sa nakazilo 2 507 ľudí. Cez víkendy sa však aj v Nemecku vykonáva menej testov. Piatkové číslo je podľa Inštitútu Roberta Kocha (RKI) najvyššie približne od apríla.

Od októbra Nemecko sprísni karanténne opatrenia – už nebude stačiť predloženie testu pri príjazde z rizikového regiónu, za aký je v Nemecku pokladaná napríklad celá ČR; vyžadovať sa bude najmenej päťdenná karanténa ukončená ukončená negatívnym rozborom. Naďalej sa počíta s výnimkami pre pendlerov a vodičov kamiónov, ich podmienky však zatiaľ nestanovili.

Británia

Spojené kráľovstvo hlásilo v pondelok (28.9.) 6 634 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyššia denná bilancia od začiatku epidémie. Celkovo už 66 miliónová Británia eviduje takmer 410 000 nakazených a takmer 42 000 obetí s nákazou COVID-19.

Od pondelka (28.9.) platia v Británii v dôsledku rýchlo sa šíriacej nákazy ďalšie pravidlá obmedzujúce stretávanie sa ľudí. Bary a reštaurácie v Anglicku a Škótsku sa musia zatvárať o 22.00 h a rozšíril sa zoznam miest, kde platí povinnosť nosiť rúško.

USA, India, Brazília, Rusko

Negatívne prvenstvo v počte pozitívnych testov na koronavírus aj naďalej patrí Spojeným štátom, kde počet infikovaných prekročil hranicu sedem miliónov a počet úmrtí pred niekoľkými dňami prevýšil 200 000, pričom v tejto krajine každý deň zomrie približne 700 ľudí s pozitívnym testom na koronavírus.

Druhé miesto v počte infikovaných patrí Indii, kde doposiaľ zaznamenali viac ako 5,9 milióna prípadov nákazy. Tretia je Brazília, kde sa koronavírusom nakazilo viac ako 4,7 milióna ľudí a vyše 139 800 infikovaných zomrelo.

Viac ako milión a pol infikovaných (približne 1 159 000) eviduje aj Rusko. Nákaze COVID-19 v tejto najväčšej krajine sveta doposiaľ podľahlo vyše 20 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet