Na hlavný obsah

Na internátoch Univerzity Komenského sa objavili prvé prípady nákazy

Študenti nemali žiadne príznaky.

Na internátoch Univerzity Komenského sa objavili prvé prípady nákazy
Na snímke vysokoškolský internát Družba Univerzity Komenského v Bratislave. Foto: Jozef Novák/TASR

Prvé dva prípady ubytovaných študentov s potvrdeným ochorením COVID-19 evidujú na internátoch Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

Prvý prípad podľa UK nahlásil Vysokoškolský internát Družba. „Ubytovaný strávil 3. septembra počas ubytovávania v internátnej izbe 20 minút a odcestoval domov. Následne 11. septembra sa u neho potvrdilo ochorenie COVID-19 a momentálne sa lieči doma,“ informuje univerzita na sociálnej sieti. Vzhľadom na prísne hygienické pravidlá počas ubytovania univerzita nepredpokladá, že by mohol nakaziť inú osobu.

Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra – Mlyny UK eviduje druhý prípad. „Študentku s pozitívnym výsledkom testu ako aj jej spolubývajúcu sme ubytovali v izolačných izbách, internát im zabezpečí doručovanie stravy a bezpečnú likvidáciu odpadu. Študentka sa nakazila od svojej kolegyne. Momentálne obe študentky čakajú na termín ďalšieho testu,“ dodáva UK. Obe študentky sa výučby nezúčastnili, neboli ani v spoločných stravovacích zariadeniach a minimalizovali kontakt s inými osobami na internáte.

Univerzita tvrdí, že študenti mali bezpríznakový priebeh ochorenia. „V oboch prípadoch intenzívne komunikujeme s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Bratislave, ktorý dohľadáva ich blízke kontakty a osloví všetkých, ktorí by mali podstúpiť test. Zamestnanci internátov, ktorí pravidelne prichádzajú do kontaktu s ubytovanými, od začiatku septembra priebežne podstupujú testy na ochorenie COVID-19.”

Univerzita počas leta podnikla potrebné kroky k nastaveniu čo najbezpečnejšieho režimu prevádzky. Situáciu pozorne monitoruje permanentný krízový štáb UK, v prípade výskytu ďalších prípadov aktivuje prísnejšie opatrenia. Najväčšia slovenská univerzita opätovne apeluje na študentov, aby sa správali zodpovedne, nezúčastňovali sa na hromadných podujatiach, obmedzili návštevy v cudzích izbách a dodržiavali hygienické a bezpečnostné pokyny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko