Na hlavný obsah

Ombudsmanka navrhla Čentéša za kandidáta na GP

Rada prokurátorov vypočula štyroch kandidátov.

Ombudsmanka navrhla Čentéša za kandidáta na GP
Na fotografii Jozef Čentéš. Foto: TASR

Ombudsmanka Mária Patakyová navrhla v utorok (29.9.) za kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Informovala o tom Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv SR.

„Som presvedčená, že funkciu generálneho prokurátora alebo prokurátorky by mala zastávať nezávislá osobnosť, ktorá preukázala svoju vysokú odbornosť a o ktorej morálnom kredite niet pochýb. Po dôkladnom zvážení všetkých uvedených kritérií som sa rozhodla na tento post navrhnúť Jozefa Čentéša,“ uviedla verejná ochrankyňa práv.

Ombudsmanka pripomenula, že Čentéš bol v minulosti zvolený na post generálneho prokurátora, no exprezident Ivan Gašparovič ho odmietol vymenovať do funkcie. „Nevymenovanie za generálneho prokurátora, ktoré bolo Ústavným súdom potvrdené ako porušenie základného práva byť volený do verejnej funkcie, považujem za obzvlášť vážne pochybenie. V rámci aktuálneho návrhu tejto osobnosti, okrem zhodnotenia kritérií profesionality, odbornosti a morálnosti, ide aj o istú symboliku a možnosť nápravy vďaka umožneniu kandidatúry a otvoreniu cesty k využitiu základného práva byť volený,“ skonštatovala.

Rada prokurátorov bude v rokovaní o výbere kandidáta na funkciu generálneho prokurátora SR pokračovať aj v stredu (30.9.). Zároveň v ten istý deň oznámi aj meno kandidáta zo štyroch prokurátorov, ktorých prezentácie si v utorok vypočula. Okrem Čentéša aj prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) SR Tomáša Honza, prokurátora Krajskej prokuratúry (KP) v Banskej Bystrici Rastislava Remetu a napokon prokurátora ÚŠP Jána Šantu.

Z uchádzačov rada v stredu vyberie jedného, ktorého následne navrhne Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady (NR) SR ako kandidáta na funkciu generálneho prokurátora. O výsledku rokovania bude rada prokurátorov verejnosť informovať. Poslanci NR SR majú voliť kandidáta na generálneho prokurátora na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra. Návrhy možno podávať do 9. októbra do 16.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko