Na hlavný obsah

Ombudsmanka otvára tému pôrodov, žien sa pýta na skúsenosti z pôrodníc

Prieskum je zameraný na dodržiavanie ľudských práv žien počas pôrodov.

Ombudsmanka otvára tému pôrodov, žien sa pýta na skúsenosti z pôrodníc
Foto: TASR/Milan Kapusta

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová vyzýva slovenské ženy, aby sa vyplneným anonymného formulára zapojili do prieskumu o pôrodníctve na Slovensku. Pýta sa ich na prístup zdravotníckeho personálu, rešpektovanie súhlasu či nesúhlasu s jednotlivými zákrokmi, ako aj na poplatky za sprevádzajúcu osobu, ktorá bola so ženou pri pôrode.

Dôvodom jeho spustenia sú výskumy mimovládnych organizácií a medzinárodných organizácií, ako aj správy od občanov, ktoré naznačujú porušovanie ľudských práv počas pôrodov.

https://www.facebook.com/verejnaochrankynaprav/photos/a.355735614519731/3445275955565666/

„Pôrodníctvo nesmie byť tabu, týka sa nás všetkých, a preto je dôležité o témach, ktoré sa s ním spájajú, otvorene hovoriť a snažiť sa o zmenu. Je v záujme štátu vytvoriť systém poskytovania kvalitnej zdravotnej starostlivosti, ktorý bude založený na dôkazoch, bude odrážať súčasné poznatky a rešpektovať práva žien,“ uviedla Mária Patakyová.

Anonymný dotazník môže verejnosť od 8. septembra vyplniť online. „V prieskume sa zameriame na viaceré oblasti problémov, napríklad rutinnú epiziotómiu (nástrih hrádze) či šitie popôrodných poranení bez dostatočnej anestézie. Oba zákroky sú neprípustné,“ dodala

Odpovede sa budú zbierať do 21. septembra. Ombudsmanka sa so zisteniami následne obráti na zodpovedné orgány, ktorým poskytne svoje odporúčania na odstránenie nedostatkov a bude žiadať o nápravu.

Medzinárodné organizácie na ochranu ľudských práv v posledných rokoch upozorňujú, že hrubé zaobchádzanie a porušovanie práv žien pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti pri pôrodoch sa netýka len rozvojových, ale aj rozvinutých krajín. V roku 2019 vyzvala Rada Európy členské štáty, aby zabezpečili poskytovanie zdravotnej starostlivosti počas pôrodov takým spôsobom, ktorý rešpektuje ľudské práva a ľudskú dôstojnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko