Na hlavný obsah

Pandémia silnie, hlavný hygienik nariadil prísnejšie opatrenia

Od 10. septembra platia na Slovensku nové hygienické pravidlá.

Pandémia silnie, hlavný hygienik nariadil prísnejšie opatrenia
Ilustračná snímka Foto: SITA

Prísnejšie podmienky pre nosenie rúšok, častá dezinfekcia priestorov, meranie teploty v kinách a divadlách aj obmedzenia pre akvaparky. To je časť najnovších opatrení, ktoré na Slovensku začali platiť od 10. septembra v snahe zabrániť ďalšiemu nárastu počtu nakazených koronavírusom.

Vo všetkých prevádzkach sú zákazníci povinní mať prekryté ústa aj nos a to vo vnútorných aj vonkajších priestoroch. Rúško si môžu dať dole len počas konzumácie nápojov a pokrmov. Pri vstupe do akejkoľvek prevádzky platí povinnosť použiť dezinfekciu na ruky a každý vchod musí byť označený oznamom o povinnosti dodržiavať hygienické opatrenia.

Povinnosti pribudli aj prevádzkovateľom reštaurácií a stravovacích zariadení. Tí musia po každom zákazníkovi vykonávať dezinfekciu stolov a dotykových plôch. Obsluhujúci personál musí používať rúška a dezinfikovať si ruky medzi obsluhou jednotlivých stolov a príbor musia zákazníci dostať zabalený v papierovej servítke.

Rúška sú od 10. septembra povinné aj pre všetkých zamestnancov zariadení starostlivosti o ľudské telo, wellnes zariadení a fitness centier aj pre vodičov taxislužieb. Vo všetkých z týchto prevádzok platí zásada dezinfekcie priestorov po každom zákazníkovi.

Akvaparky a kúpaliská musia okrem nových sprísnených podmienok tiež zabezpečiť, aby v ich prevádzkach nikdy nebolo súčasne viac ako 1 000 zákazníkov.

Tvrdšie opatrenia sa týkajú aj divadiel, kín a koncertných priestorov, kde platí zákaz vstupu pre umelcov, účinkujúcich aj divákov s teplotou vyššou ako 37,2 °C a pred každým predstavením je potrebná kompletná dezinfekcia dotykových plôch.

Obmedzenia sa vzťahujú aj na hromadné podujatia športovej, kultúrnej a spoločenskej povahy. Platí pre ne, že v exteriéroch sa môže v jednom okamihu nachádzať maximálne 1 000 a v interiéroch 500 osôb. Výnimku majú len hromadné podujatia, na ktorých sa všetci účastníci preukážu negatívnym testom na COVID-19 nie starším ako 12 hodín.

Celý zoznam aktuálnych nariadení vydaných hlavným hygienikom SR je dostupný na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR. Nerešpektovanie tohto opatrenia je môže príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva potrestať pokutou do 20 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka