Na hlavný obsah

Zomrel Dušan Grúň (†81), posledné dni strávil v nemocnici

Po vyše týždni zomrel na zlyhanie orgánov.

Zomrel Dušan Grúň (†81), posledné dni strávil v nemocnici
Na archívnej snímke z roku 1968 Dušan Grúň. Foto: TASR/Alojz Prakeš

Spevák Dušan Grúň zomrel vo veku 81 rokov po vyše týždni v nemocnici na zlyhanie orgánov. Informoval o tom portál pluska.sk.

„S hlbokým zármutkom oznamujeme, že dnes 22.4.2024 v skorých ranných hodinách o 5:05 zomrel spevák Dušan Grúň – v bratislavskej nemocnici potom, čo ho hospitalizovali a uviedli ho do umelého spánku dňa 11.4.2024 – zlyhanie orgánov,“ informovala Anna Olvecká.

Správu o úmrtí pre portál potvrdila aj manželka Dušana Grúňa, Majka Grúňová. Spevák bol hospitalizovaný pre zápal pľúc a zlyhávanie orgánov. Manželka počas tohto obdobia na sociálnych sieťach informovala verejnosť, že Dušan Grúň je na prístrojoch v kritickom stave.

Na Dušana Grúňa spomínala v bloku Správ RTVS aj speváčka Marcela Laiferová:

V kapele nikto nechcel spievať, tak to skúsil

Grúň sa narodil 26. mája 1942 v Žiline. Maturoval v roku 1959 v Košiciach, študoval na Vysokej škole hutníckej v Ostrave. S hudbou začínal ako študent v Ostrave. V amatérskej kapele hral na trúbke a trombóne, nikto v kapele nechcel spievať, tak to skúsil.

V roku 1963 nastúpil do profesionálneho orchestra Iva Pavlíka. S ním nahral aj prvé rozhlasové a gramofónové snímky.

Od mája 1965 bol členom a spevákom orchestra Juraja Velčovského. Prvými hitmi s týmto orchestrom boli skladby Hrmí a Starý rodný dom, v origináli Green, Green Grass Of Home speváka Toma Jonesa.

Úspešné bolo pre neho obdobie od roku 1968, keď nahral väčšinu svojich hitov, Butterfly, Plavovláska, Kde si bola, keď tu hrmelo, Malvína či Synček neplač. V roku 1973 mu vyšla prvá LP platňa Dušan Grúň. Svoju popularitu si udržal aj vďaka častému účinkovaniu v televíznych zábavných a hudobných programoch.

V roku 2006 vyšla kompilácia jeho najväčších hitov 20 NAJ, v roku 2012 album Lebo ťa mám rád s podtitulom Spomienka na Franka Sinatru, na ktorom prespieval hity tohto populárneho Američana.

V apríli 2018 bol jedným zo spevákov na koncerte S úsmevom sa dívam na svet, ktorý bol poctou skladateľovi Pavlovi Zelenayovi. Na významné životné jubileum uviedol spevák koncert Dušan Grúň 80. narodeniny, na ktorom vystúpili viacerí známi interpreti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko