Na hlavný obsah

Ukončili dokazovanie v kauze Kotlebových šekov, nasledujú záverečné reči

Predseda parlamentnej strany odmietol na pojednávaní položiť akékoľvek otázky.

Ukončili dokazovanie v kauze Kotlebových šekov, nasledujú záverečné reči
Na snímke obvinený predseda ĽSNS Marian Kotleba prichádza na hlavné pojednávanie na Špecializovaný trestný súd. Foto: TASR/ Jaroslav Novák

Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vyhlásila dokazovanie v súdnej kauze s obžalovaným predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v kauze kontroverzných šekov za ukončené. Po hodinovej prestávke sa pristúpi k prednesu záverečných rečí.

Obžalovaný predseda ĽSNS zdržiaval hlavné pojednávanie na ŠTS opakajúcimi sa prejavmi. Uviedla to predtým samosudkyňa ŠTS po výpovedi Kotlebu v kauze šekov. Následne prijala opatrenie na kladenie otázok prokurátorom Úradu špeciánej prokuratúry (ÚŠP).

Kotleba mu však odmietol odpovedať na otázky. „Výsluch svojho klienta pokladám za nezákonný a preto nebudem mu klásť otázky,“ povedal obhajca Tomáš Rosina.

Kotleba bol v karanténe

Z rovnakého dôvodu mu odmietol klásť otázky aj obhajca Ondrej Mularčík. Sudkyňa následne skonštatovala, že Kotleba odmietol odpovedať na otázky nielen prokurátorovi, ale aj súdu.

Kotleba sa na proces v pondelok ráno dostavil v sprievode svojich obhajcov Mularčíka a Rosinu. Naposledy naplánovaný proces na 8. septembra bol zrušený. Obžalovaný totiž požiadal o ospravedlnenie neúčasti, pretože sa nachádzal v karanténe pre nový koronavírus po návrate z Čiernej Hory.

Šifra nacistov?

Predtým pojednávania brzdil fakt, že sa súdny spis v kauze šekov nachádzal na pôde Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý rozhodoval o námietke zaujatosti voči samosudkyni Ružene Sabovej. NS SR námietku napokon zamietol a pojednávanie tak naďalej môže viesť Sabová. V prípade sa konalo koncom marca a na začiatku júna.

Predseda ĽSNS sa mal podľa prokurátora trestného činu dopustiť, keď odovzdal v roku 2017 trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1 488 eur.

Marian Kotleba odovzdáva šek v hodnote 1488 eur.Foto: ĽSNS
Foto: ĽSNS

Tie považujú obžaloba aj viacerí znalci, ktorí na súde vypovedali, za neonacistickú šifru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko