Na hlavný obsah

Demonštrácie ultras proti vládnym opatreniam budú mať dohru

Útočníkom hrozí väzenie na 12 až 25 rokov alebo doživotie.

Demonštrácie ultras proti vládnym opatreniam budú mať dohru
Zásah polície počas protestu športových fanúšikov zoskupenia Ultras Slovan Pressburg a účastníkov z celého Slovenska pred Úradom vlády SR v Bratislave. Foto: SITA/Martin Medňanský

Účasť na proteste proti vládnym opatreniam, ktorý sa konal 17. októbra, môže mať pre niektorých zúčastnených vážnu dohru. Demonštrácia totiž nebola povolená a konala sa v čase núdzového stavu. Pre agresívne správanie niektorých účastníkov musela na mieste zasahovať polícia a prišlo aj k zatýkaniu.

Najprísnejšie tresty hrozia tým, ktorí sú podozriví zo spáchania trestného činu útoku na verejného činiteľa počas núdzového trastu. Súd ich môže poslať do väzenia na 12 až 25 rokov alebo odsúdiť na doživotie.

„Obvineniu čelia 31-ročný Martin J. z okresu Poprad a 31-ročný Pavel R. štátny občan Českej republiky. Obvinený 31-ročný Pavel je v súčasnosti stíhaný väzobne,“ uvádza Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (PZ) SR v Bratislave na sociálnej sieti. Obvinení sa počas zhromaždenia správali agresívne, narušovali verejný poriadok, ohrozovali iných účastníkov a v niektorých prípadoch zaútočili aj na policajtov.

Zadržaná bola aj 22-ročná žena, ktorá sa zviditeľnila videom, na ktorom sa snažila baseballovou pálkou poškodiť bránu na Úrade vlády SR. Polícia ju ďalej vyšetruje na slobode, jej konanie eviduje ako priestupok proti verejnému poriadku a priestupok proti občianskemu spolunažívniu.

Polícii sa vďaka videám, ktoré kolovali sociálnymi sieťami, podarilo odhaliť totožnosť dospelých aj maloletých osôb, ktoré sa zhromaždenia zúčastnili. Celkovo sa takto polícii podarilo odhaliť identitu 29 osôb.

„Účasťou na zakázanom zhromaždení  sú podozriví z priestupku, za ktorý je možné uložiť v správnom konaní sankciu do 1 650 eur,“ pripomína polícia s tým, že naďalej vyhodnocuje získané audiovizuálne záznamy aj iné informácie na vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko