Na hlavný obsah

NAKA zadržala Dušana Kováčika. Kolíková: Prehlbuje to nedôveru v prokuratúru

Celkovo mala zadržať dvoch vysoko postavených funkcionárov.

NAKA zadržala Dušana Kováčika. Kolíková: Prehlbuje to nedôveru v prokuratúru
Na snímke budova popradskej nemocnice.

Národná kriminálna agentúra vo štvrtok (22. 10.) zadržala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, tvrdí Denník N s odvolaním sa na niekoľko od seba nezávislých zdrojov. Dôvody zadržania zatiaľ nie sú známe.

Pomoc takáčovcom

„Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony v tejto chvíli neposkytujeme žiadne informácie,“ uviedol pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

„K veci a prebiehajúcim úkonom, ktoré vykonáva NAKA, sa nebudeme vyjadrovať,“ povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

Okrem Kováčika mala podľa Denníka N NAKA zadržať aj ďalšieho vysoko postaveného policajného funkcionára Útvaru zvláštnych policajných činností Norberta Pakšiho, ktorý má na starosti napríklad odposluchy. Hroziť by malo spomenutej dvojici obvinenie v súvislosti so zločineckou skupinou takáčovci, ktorej mali pomáhať.

Politici reagujú

„Takáto skutočnosť prehlbuje nedôveru v prokuratúru, ak človek v jej čele je trestne stíhaný, pričom on sám má v zásadnej kompetencii trestne stíhať tých, ktorí sa dopustili trestných činov. Ak by sa preukázali podozrenia, že špeciálny prokurátor je naozaj vinný z páchania trestných činov, znamenalo by to hlboké spreneverenie sa poslaniu, ktoré má napĺňať. O to viac je dnes potrebné sústrediť sa na voľbu nového generálneho prokurátora, aby na čele prokuratúry stál človek, ku ktorému máme veľkú dôveru, že bude statočný,“ zdôraznila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

„Tento pán zamietol pod koberec 61 prípadov,“ reagoval podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Pripomenul viaceré kauzy z minulosti ako Gorila či financovanie Smeru-SD. Aj tie podľa neho odsúval nabok. Dodal, že jeho zadržanie preto považuje za pozitívnu správu a tvrdí, že by mal okamžite odstúpiť.

„Ak polícia vykonala dokonalú prácu, takú, ako by sme od nej očakávali, tak by ho nemali pustiť. Dôkazy sú celkom evidentné,“ povedal predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO). Poslanec Alojz Baránik (SaS) to vidí rovnako. Myslí si, že aj pre iné pochybenie mal dávno stratiť previerku a nemal byť vo funkcii. Dúfa tiež, že nasledovať budú aj zatýkania ďalších ľudí, ktorí zastávali významné funkcie a pri ktorých existujú podobné podozrenia.

Špeciálneho prokurátora Kováčika spájajú s viacerými kauzami. Dozoroval 61 prípadov, v ktorých nepodal ani jednu obžalobu. Odmietol trestne stíhať napríklad aj v súčasnosti už odsúdeného daňového podvodníka Ladislava Bašternáka. Pred tromi rokmi musel vysvetľovať, odkiaľ vzal 204 000 eur, ktoré si v hotovosti vložil na svoj účet a za tieto peniaze kúpil dom svojmu synovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko