Na hlavný obsah

Voľby v USA: Poštou hlasovali už takmer štyri milióny občanov

Čísla môžu slúžiť ako predzvesť rekordnej volebnej účasti.

Voľby v USA: Poštou hlasovali už takmer štyri milióny občanov
Americký prezident Donald Trump (vľavo) a demokratický prezidentský kandidát, bývalý viceprezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Skoro štyri milióny Američanov (presne 3,8 mil.) využili možnosti odovzdať v predstihu svoj hlas v prezidentských voľbách, ktoré sa majú konať 3. novembra. Podľa odborníkov ide takto skoro pred samotnými voľbami o doteraz nevídaný počet, ktorý by mohol byť predznamenaním rekordnej volebnej účasti v súboji prezidenta Donalda Trumpa s jeho demokratickým sokom Joeom Bidenom. Pred štyrmi rokmi pritom v rovnaký čas voliči odovzdali len 75 000 hlasov, napísala agentúra Reuters.

„Nikdy sme neboli svedkami toho, že by toľko ľudí hlasovalo v takom predstihu,“ vyhlásil Michael McDonald, ktorý na floridskej univerzite vedie program zhromažďujúci volebné dáta. „Ľudia hlasujú v momente, kedy sa rozhodnú a vieme, že veľa z nich si svoj hlas rozmyslelo už dávno a utvorilo si úsudok o Trumpovi,“ dodal.

Mnoho štátov rozšírilo možnosť odovzdať hlas vopred, aby nenútilo občanov stáť v radoch pred volebnými miestnosťami v samotný deň volieb pre obavy zo šírenia koronavírusu, čo môže byť dôvod vysokého počtu skorých voličov. Voľby rad ľudí vníma ako svojím spôsobom referendum o Trumpovom netradičnom a kontroverznom pôsobení v Bielom dome a sú preto nedočkaví sa k jeho výkonu vyjadriť, domnieva sa McDonald.

Nevídaný počet s predstihom odovzdaných hlasov by mohol podľa odborníka tiež naznačovať, že sa nakoniec dohromady zíde 150 miliónov volebných lístkov, čo by znamenalo 65 % volebnú účasť – najvyššiu od roku 1908.

Napríklad v Južnej Dakote voliči už teraz odovzdali takmer 23 % z celkového počtu hlasov prijatých v roku 2016, vo Virgínii je to 17 % z počtu pred štyrmi rokmi a v kľúčovom volebnom štáte Wisconsin takmer 15 %. „To je jednoducho bláznivé,“ povedal McDonald a dodal: „Každý údaj naznačuje vysokú účasť v týchto voľbách. To je podľa mňa jednoducho dané.“

Možnosť odovzdať osobne svoj volebný lístok ešte pred termínom volieb umožňujú v určitej forme až na niekoľko výnimiek všetky americké štáty. Počet s predstihom odovzdaných alebo poštou zaslaných hlasov v amerických voľbách sa za ostatné dve desaťročia sústavne zvyšuje. Kým v roku 2004 takto hlasovalo 25 miliónov ľudí, pred štyrmi rokmi to bolo už 57 miliónov, čo je nárast z 20 na 40 % všetkých odovzdaných lístkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet