Na hlavný obsah

Boje v Etiópii sa zrejme tak skoro neskončia

OSN vyzýva k vyjednávaniu.

Boje v Etiópii sa zrejme tak skoro neskončia
Na snímke etiópsky premiér Ahmed Abiy. Foto: TASR/AP

Etiópsky premiér Abiy Ahmed pravdepodobne nevypočuje žiadosť medzinárodného spoločenstva, aby znížil napätie v etiópskom štáte Tigraj, proti ktorému vedie vojenské ťaženie. Podľa hovorkyne si etiópsky premiér pozornosti medzinárodného spoločenstva váži, jeho vláda ale podniká kroky, ktoré sú v dlhodobom záujme krajiny, píše agentúra Reuters. Vojenské ťaženie pokračuje a v utorok (10. 11.) ráno bolo ohlásené dobytie letiska v meste Humer na hranici so Sudánom a Eritreou.

„Vojenské operácie prestanú, až odzbrojíme zločineckú juntu, obnovíme legitímnu autoritu v oblasti a vypátrame a postavíme pred súd zločincov na úteku,“ napísal na twitter etiópsky premiér, podľa ktorého čoskoro dosiahnu tieto ciele.

K okamžitému pokoju zbraní v utorok vyzvala Africká únia, ktorej komisia má sídlo v etiópskom hlavnom meste. Predseda komisie vyzval obe strany v konflikte, aby rešpektovali ľudské práva a chránili civilné obyvateľstvo. OSN žiada, aby etiópsky premiér, ktorému udelili v roku 2019 Nobelovu cenu za uzavretie mieru s Eritreou, začal s predstaviteľmi štátu Tigraj, ktorý obýva menšinové etnikum Tigrajcov, vyjednávať.

Armádne operácie začali v stredu (4. 11.), keď premiér obvinil sily TPLF (Tigrajský ľudovo oslobodzovací front) z útoku na vojenskú základňu v Tigraji. V piatok (6. 11.) premiér oznámil, že nálety na niekoľkých miestach v okolí hlavného mesta Tigraju úplne zničili rakety a ďalšie ťažké zbrane.

Napätie medzi centrálnou vládou a štátom Tigraj panuje už dlhšiu dobu a výrazne vzrástlo v septembri, keď tigrajská vláda uskutočnila miestne voľby napriek nesúhlasnému stanovisku centrálnej vlády. Spor má tiež etnické pozadie. Tigrajci, ktorí tvoria asi 5 % etiópskeho obyvateľstva, mali po dlhé roky pod kontrolou etiópsku politiku. Ich vplyv sa však zmenšil, keď sa v roku 2018 k moci dostal práve Abiy Ahmed z etnika Oromo, a potom, čo strana TPLF vlani vystúpila z jeho koalície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet