Na hlavný obsah

Koronavírus v Európe: Česi hlásia takmer 100 obetí, Orbán sa spolieha na výskum vakcíny

Orbán označil situáciu v Maďarsku za alarmujúcu.

Koronavírus v Európe: Česi hlásia takmer 100 obetí, Orbán sa spolieha na výskum vakcíny
Na snímke žena s ochranným rúškom prechádza po poloprázdnom Karlovom moste v Prahe v Českej republike. Foto: TASR/AP

V Českej republike potvrdili počas štvrtka (5. 11.) 13 231 nových prípadov nákazy koronavírusom a 97 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v piatok 6. novembra ráno na webe českého ministerstva zdravotníctva.

V krajine evidujú 173 343 aktívnych prípadov a 214 272 osôb sa z ochorenia vyliečilo. Celkovo sa v ČR od začiatku pandémie nakazilo 391 945 ľudí a 4 330 zomrelo v spojitosti s ochorením COVID-19. Hospitalizovaných je 8 236 pacientov.

Poslanecká snemovňa českého parlamentu uplynulý piatok (30. 10.) schválila predĺženie núdzového stavu o ďalšie tri týždne – do piatka 20. novembra. Núdzový stav bol v ČR pôvodne vyhlásený od 5. októbra do 3. novembra. Česká vláda ho chcela predĺžiť o 30 dní.

Vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie chcú v ČR štatistici na základe získaných dát odporučiť ministrovi zdravotníctva Janovi Blatnému, aby existujúce opatrenia v ČR platili ešte dva až tri týždne. V Poslaneckej snemovni Parlamentu ČR to vo štvrtok povedal riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky ČR (ÚZIS) Ladislav Dušek.

445 úmrtí v Poľsku

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol v Poľsku od štvrtka o 27 086 nových infekcií. Od začiatku pandémie tak už v krajine celkovo zaevidovali 493 765 prípadov. V piatok to oznámilo poľské ministerstvo zdravotníctva, na ktoré sa odvolala agentúra PAP.

Tento denný prírastok nakazených je druhý najvyšší od začiatku pandémie, píše televízia TVN24. Za zmienený čas zároveň v súvislosti s nákazou zomrelo ďalších 445 ľudí, čo je dosiaľ v tomto smere vôbec najvyšší denný nárast od začiatku pandémie, uvádza TVN24. Celkovo už v tejto krajine zaznamenali 7287 obetí nákazy.

Ministerstvo zdravotníctva tiež hlásilo, že hospitalizovaných s potvrdenou nákazou je momentálne 19 479 pacientov, 433 524 ľudí je v karanténe a 42 562 osôb pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus vyvoláva, sa v Poľsku dosiaľ vyliečilo 188 675 ľudí.

Od 24. októbra je celé Poľsko označené ako „červená zóna“ a platia tam obnovené obmedzenia, ako napríklad vyučovanie online pre väčšinu študentov a zatvorenie kaviarní aj reštaurácií.

Takmer 5 000 nových prípadov v Maďarsku

Nákazu potvrdili testy v Maďarsku v uplynulých 24 hodinách 4 709 ľuďom. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo v tomto čase 103 pacientov, zväčša starších osôb s chronickými chorobami, informoval operačný štáb na stránke koronavirus.gov.hu.

Počet obetí pandémie stúpol na 2 250 a z nákazy sa zotavilo 23 213 ľudí. Aktuálne je infikovaných 74 126 osôb, z nich 25 percent je z Budapešti. Hospitalizovaných s ochorením COVID-19 je 5 489 pacientov, z ktorých je na umelú pľúcnu ventiláciu napojených 391.

Podľa predsedu vlády Viktora Orbána je epidemiologická situácia v krajine alarmujúca a v polovici decembra môžu byť naplnené nemocničné kapacity. Operačný štáb podľa neho zvažuje možnosti ďalších sprísnení epidemiologických opatrení. Vláda v utorok vyhlásila od polnoci v krajine opäť mimoriadnu situáciu. Platí zákaz vychádzania od 24.00 h do 05.00 h, nočné zábavné podniky zatvorili.

 „O dva týždne bude potrebných 2 240 postelí na jednotkách intenzívnej starostlivosti a zhruba do 10. decembra už dvojnásobok. Vtedy bude s ochorením COVID-19 musieť byť hospitalizovaných už vyše 30 000 ľudí a vtedy dosiahneme hranicu možností nášho zdravotníctva.“

Viktor Orbán, maďarský premiér

Orbán zvažuje ďalšie opatrenia

Situácia je podľa Orbána vážna, miestami kritická, avšak Maďarsko je schopné ju riešiť. „Neustále zvažujeme možnosti ďalších sprísnení epidemiologických opatrení,“ povedal premiér.

Podotkol, že v Maďarsku je už iba 700 obcí a miest, ktoré nezasiahla infekcia koronavírusom. V súčasnosti je zatvorených 98 materských škôl, na siedmich školách sú mimoriadne prázdniny a na 78 školách prebieha kombinácia klasickej a dištančnej výučby.

Predseda vlády označil za nádejnú situáciu vo výskume vakcíny, ktorá podľa neho bude k dispozícii už čoskoro. „O vakcíne rokujeme s Čínou, Ruskom i s Izraelom,“ dodal.

Ukrajina hlási najviac prípadov z metropoly

Ukrajina zaznamenala za posledných 24 hodín ďalších 9 721 prípadov infekcie, informovala v piatok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ministra zdravotníctva Maxima Stepanova. Na Ukrajine tak evidujú celkovo 440 188 infikovaných. Vo štvrtok v krajine hlásili rekordných 9 850 nových prípadov nákazy.

Najviac zo všetkých nových prípadov nákazy koronavírusom je v Kyjeve (1 002) a v Charkovskej (801), Žytomyrskej (591) a Odeskej (554) oblasti.

Za posledných 24 hodín pribudlo aj 201 nových úmrtí, čím počet obetí epidémie od jej vypuknutia stúpol v krajine na 8 125. Z ochorenia sa uzdravilo 10 762 ľudí, od začiatku pandémie už 195 544. Kabinet ministrov 13. októbra predĺžil karanténne opatrenia na Ukrajine do konca tohto roka.

Situácia v Nemecku sa zhoršuje

Nemecko ohlásilo 21 506 nových potvrdených prípadov nákazy a 166 úmrtí za uplynulých 24 hodín, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na Inštitút Roberta Kocha (RKI). Ide o najvyšší denný prírastok infikovaných od začiatku pandémie.

V dvanástich mestách a okresoch v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko pomáha viac ako 150 vojakov Bundeswehru počas koronavírusovej pandémie. Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie nakazilo minimálne 619 089 ľudí a z nich 11 096 nákaze podľahlo.

V Nemecku od tohto týždňa začala platiť mesačná karanténa, museli sa zavrieť reštaurácie či divadlá. Naopak obchody, školy a škôlky zatiaľ naďalej fungujú.

Vyše 20 000 prípadov v Rusku

Rusko v piatok po prvý raz hlásilo viac ako 20 000 nových prípadov nákazy koronavírusom, ktoré v krajine pribudli za uplynulý deň, informuje agentúra DPA. Podľa štatistík ruských federálnych monitorovacích služieb v krajine za posledných 24 hodín pribudlo 20 582 nových prípadov koronavírusu.

Rusko s približne 145 miliónmi obyvateľov je v poradí štvrtou krajinou na svete s najväčším počtom prípadov ochorenia COVID-19. V krajine sa od začiatku pandémie nakazilo približne 1,7 milióna ľudí.

V záujme obmedzenia šírenia pandémie v krajine obyvateľom nariadili povinné nosenie rúšok vo verejných priestoroch s vysokým výskytom ľudí, ako je napríklad verejná doprava.

Žena s ochranným rúškom vychádza z podchodu na ulicu v pozadí s budovou Historického múzea a Kremľa v Moskve. Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin neplánuje zaviesť ďalší lockdown s odôvodnením, že takéto prísne opatrenia, ktoré krajina zaviedla začiatkom pandémie, ničili už beztak ochromenú ruskú ekonomiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet