Na hlavný obsah

Koronavírus v Európe: Plošné testovanie v Česku zrejme nebude, Maďari vyhlásili mimoriadnu situáciu

Počet obetí v Česku sa blíži 4 000.

Koronavírus v Európe: Plošné testovanie v Česku zrejme nebude, Maďari vyhlásili mimoriadnu situáciu
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V Českej republike počas utorka (3. 11.) zaznamenali 12 088 nových prípadov koronavírusu. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v stredu (4. 11.) ráno na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva. Celkový počet potvrdených prípadov od začiatku pandémie sa zvýšil na 362 985. V súčasnosti je nakazených 173 892 ľudí a 185 180 sa z ochorenia vyliečilo.

S ochorením COVID-19 je hospitalizovaných 7 396 pacientov. Celkom 3 913 osôb v spojitosti s touto chorobou zomrelo.

Plošné testovanie populácie na prítomnosť koronavírusu v Českej republike sa zrejme neuskutoční, uviedli Novinky.cz s odvolaním sa na vyjadrenia epidemiológa Romana Chlíbeka, ktorý je vedúci epidemiologickej skupiny pri ministerstve zdravotníctva. „Podľa posledných diskusií sa od toho upustilo a zavádza sa efektívnejšie cielené testovanie,“ povedal Chlíbek. Vláda bude plošne testovať len v domovoch seniorov a domovoch sociálnych služieb.

Najvyšší denný prírastok v Poľsku

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol v Poľsku od utorka o rekordných 24 692 nových infekcií a dosiahol celkový počet 439 536. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zdravotníctva, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra PAP.

Zomrelo ďalších 373 ľudí, čo je zatiaľ najvyšší denný počet od začiatku pandémie. Celkovo v krajine zaznamenali 6 475 obetí. Ministerstvo tiež hlásilo, že hospitalizovaných je 18 654 pacientov s potvrdenou nákazou, 408 121 ľudí je v karanténe, 43 549 osôb je pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Zatiaľ sa vyliečilo 168 960 ľudí.

Od 24. októbra je celé Poľsko označené ako „červená zóna“, kde platia obnovené obmedzenia, napríklad vyučovanie online pre väčšinu študentov a zatvorenie kaviarní aj reštaurácií.

Provizórna nemocnica postavená na Národnom štadióne v metropole Varšava by mala začať fungovať v polovici tohto týždňa, teda v stredu, a mala by byť pripravená na prijatie prvých pacientov.

Na archívnej snímke z 18. mája 2012 Národný štadión vo Varšave.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Rozhodnutie, či tam prijmú pacientov, musia urobiť lekári, napríklad aj tí z nemocnice ministerstva vnútra. Uviedol to šéf premiérovho úradu Michal Dworczyk pre katolícku rozhlasovú stanicu, keď oznamoval otvorenie provizórnej nemocnice vo Varšave. Bude mať kapacitu 1100 – 1200 lôžok pre pacientov v ochorením COVID-19, spôsobovaným novým druhom koronavírusu.

Vysvetlil, že úrady v súčasnosti zápasia s nedostatkom lôžok pre infikovaných pacientov, predovšetkým v regiónoch, kde je miera nákazy koronavírusom najvyššia.

Dodal, že po celej krajine vznikajú izolačné zariadenia pre pacientov s miernymi príznakmi infekcie a lôžka v nemocniciach tak môžu ostať pre pacientov vo vážnom stave. Tieto „izolačky“ sú miestami, kde sa môžu ľudia z nákazy zotavovať. Posielajú tam aj ľudí, ktorí sa nemôžu izolovať doma, pretože napríklad žijú s osobami z vysoko rizikovej skupiny.

Mimoriadna situácia v Maďarsku

Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 4 219 prípadov nákazy, v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 90 pacientov, zväčša starších osôb s chronickými ochoreniami, informoval operačný štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu.

V krajine evidujú celkovo 90 988 infikovaných koronavírusom, pričom z nákazy sa zotavilo 21 232 ľudí. Od vypuknutia epidémie spájajú s týmto koronavírusom úmrtie celkovo 2 063 osôb.

Aktuálne je nakazených 67 693 ľudí, s ochorením COVID-19 ošetrujú v nemocniciach 4 871 pacientov, z nich 355 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Vláda sa v utorok rozhodla pre nepriaznivý vývoj epidémie koronavírusu vyhlásiť od polnoci v krajine opäť mimoriadnu situáciu. Oznámil to premiér Viktor Orbán na videu zverejnenom na Facebooku.

Koronavírus vyčíňa aj v Pobaltí

Dve pobaltské krajiny – Estónsko a Lotyšsko – zaznamenali za posledných 24 hodín najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie novým typom koronavírusu od začiatku pandémie, informovala v stredu agentúra AP.

V Estónsku sa počet prípadov nákazy za posledný deň zvýšil o 208 na celkovo 5 333. Chorobe COVID-19 podľahlo v krajine dosiaľ 73 ľudí.

V susednom Lotyšsku za rovnaký čas potvrdili 313 nových prípadov nákazy, čím celkový počet infikovaných uvedeným vírusom stúpol na 6 752. Od vypuknutia epidémie zomrelo v dôsledku nákazy celkovo 85 osôb.

Pobaltská tlačová agentúra BNS v utorok informovala, že lotyšská vláda sa v zásade dohodla na vyhlásení núdzového stavu. Kabinet ho ešte musí oficiálne schváliť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet