Na hlavný obsah

Mičovský: Nominant SNS priviedol Agrokomplex do obrovskej finančnej straty

Podnik mal úmyselne predražovať zákazky a rotovať spriaznené firmy.

Mičovský: Nominant SNS priviedol Agrokomplex do obrovskej finančnej straty
Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský. Foto: TASR

Zriadenie Oddelenia protikorupčnej jednotky ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jánom Mičovským (OĽANO) v auguste tohto roka má prvý výsledok. Je v podobe trestného oznámenia v súvislosti so štátnym podnikom agrokomplex Národné výstavisko. Týkať sa má podozrení z úmyselného predražovania zákaziek a uprednostňovania spriaznených firiem v rokoch 2019 až 2020, kedy na čele podniku stál nominant SNS Branislav Borsuk. „V septembri tohto roka bolo na NAKA v Bratislave podané prvé trestné oznámenie a ďalšie dve doplnenia, spolu ide o 56 samostatných skutkov,“ potvrdil Mičovský.

Čiastkové zákazky či investičné akcie

Kontrolné zistenia potvrdili rozdeľovanie zákaziek s cieľom vyhnúť sa prísnejšiemu postupu verejného obstarávania. „Zákazky sa delili pod finančné limity stanovené zákonom o verejnom obstarávaní, to sa tu dialo ako na bežiacom páse,“ skonštatoval Adrián Macko, poverený vedúci oddelenia protikorupčnej jednotky MPRV SR.

Takto sa napríklad postupovalo pri rekonštrukcii vstupu do areálu, kde sa investícia za 580 000 eur rozdelila na päť čiastkových zákaziek. „Štátny podnik pri zákazkách jedným verejným obstarávaním obstarával stavebné práce a druhým materiál na tieto stavebné práce,“ podotkol Macko.

Na snímke Adrián Macko, poverený výkonom funkcie vedúceho protikorupčného oddelenia MPRV SR. FOTO: TASR

Pri zadávaní zákaziek tzv. prieskumom trhu tiež malo dochádzať k rotácii pravdepodobne spriaznených firiem. Agrokomplex si podľa agrorezortu dokáže vlastnými zamestnancami a technikou zabezpečiť orezy stromov či sadbové úpravy. Za bývalého vedenia sa tieto zákazky obstarávali podľa kontroly za nehorázne vysoké sumy – orezy stromov za takmer 70 000 eur. Podnik tiež kúpil gastropríves za vyše 41 000 eur a za čas jeho používania vyrobil stratu 6 500 eur. Druhý gastropríves za viac ako 25 000 eur bez vybavenia je odstavený v jednom z pavilónov a nebol ani raz použitý.

Samostatnou kapitolou je vybudovanie relax parku za vyše 411 000 eur v areáli výstaviska. „Ide o tri súvisiace zákazky pozostávajúce z vybudovania samotného areálu relax parku, cyklocesty za areálom a vybudovaním móla. Všetky investičné akcie sú vybudované na cudzích pozemkoch bez stavebného a kolaudačného rozhodnutia,“ skonštatoval Macko s tým, že škody sa zatiaľ nedajú vyčísliť.

Strata a štvormiliónový úver

Borsuk, ktorý nastúpil ako šéf Agrokomplexu v roku 2018, za necelé dva roky priviedol ziskový podnik k strate 800 000 eur, tvrdí Mičovský. V minulom roku si dokonca Agrokomplex vzal úver v hodnote 4 milióny eur.

Borsuk skončil na pozícii generálneho riaditeľa v máji 2020. Od 1. augusta 2020 sa novým riaditeľom stal Róbert Kanás. „Keď som preberal Agrokomplex, očakával som potrebu okamžitých krokov a rýchlych riešení súvisiacich s predchádzajúcimi manažérskymi pochybeniami, ale pravdupovediac tak hlbokú morálnu krízu, v akej som podnik našiel, som nepredpokladal,“ povedal. Vízia nového vedenia podniku je vybudovať z Agrokomplexu moderné výstavisko, ktoré bude slúžiť nielen potrebám štátu, ale predovšetkým širokej verejnosti.

Na snímke Róbert Kanás, riaditeľ štátneho podniku agrokomplex Národné výstavisko. FOTO: TASR

Borsuk: Mičovský chce prekryť svoju nekompetentnosť

Branislav Borsuk odmieta obvinenia z úmyselného predražovania zákaziek v národnom výstavisku. Zároveň ich považuje všetky za klamlivé a za týmto konaním vidí snahu odovzdať výstavisko do súkromných rúk. „Odmietam obvinenia z úmyselného predražovania zákaziek. Ku všetkým obvineniam sa ohradzujem a budem ich relevantne vysvetľovať až kým nedôjde k očisteniu môjho mena. Pán minister Mičovský hľadá žiaľ osočovaním druhých všetky spôsoby na prekrytie svojej nekompetentnosti,“ konštatoval pre agentúru SITA.

SNS považuje obvinenia za politický boj. „Účelové politické tlačové besedy vládnej koalície SNS nebude komentovať. Nedisponujeme žiadnymi relevantnými ani oficiálnymi informáciami o predmetnej záležitosti. Bolo by minimálne etické, aby minister Mičovský dal aspoň priestor sa svojim predchodcom vyjadriť a nahliadnuť do dokladov skôr, než ich odsúdi v priamom prenose,“ reagovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika