Na hlavný obsah

Moderna dodá Európskej únii 160 miliónov dávok vakcíny

Členské štáty dostanú bezpečnú vakcínu v rovnaký čas, tvrdí predsedníčka EK.

Moderna dodá Európskej únii 160 miliónov dávok vakcíny
Foto: SITA/AP

Európska komisia podpíše zmluvu s americkou firmou Moderna, ktorá štátom Európskej únie zaistí až 160 miliónov dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Oznámila to v utorok (24. 11.) predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, podľa ktorej exekutíva schváli zmluvu v stredu. Komisia tak má v rámci spoločných nákupov krajín Únie už šiesty kontrakt a jedná o siedmom.

Americká firma minulý týždeň uviedla, že testovanie preukázalo u jej vakcíny úspešnosť 94,5 %. Európska agentúra pre lieky (EMA) už skúma žiadosť o podmienenú registráciu tejto vakcíny pre trh. Podľa von der Leyenovej by ju agentúra mohla rovnako ako vakcínu firiem Pfizer a BioNTech, ktorá má podobnú účinnosť, schváliť už v polovici decembra.

„Keď bude vakcína schválená ako bezpečná a účinná, všetky členské štáty ju dostanú v rovnaký čas – podľa veľkosti populácie a za rovnakých podmienok,“ vyhlásila šéfka komisie.

EÚ doposiaľ uzavrela zmluvy s výrobcami AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson a CureVac. Ak všetky vakcíny schváli EMA, bude môcť Brusel rozdeliť medzi členské krajiny viac ako miliardu dávok. Malé množstvo určené pre zdravotníkov či rizikové skupiny by mohlo byť k dispozícii už na prelome rokov, vo veľkom potom komisia distribúciu očakáva približne od jari.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet