Na hlavný obsah

Po atentáte zomrel prominentný iránsky vedec, revolučné gardy sľubujú pomstu

Muža označovali za hlavu vojenského jadrového programu.

Po atentáte zomrel prominentný iránsky vedec, revolučné gardy sľubujú pomstu
Na snímke miesto atentátu na iránskeho vedca Mohsena Fachrízádeha. Vedec podľahol zraneniam v nemocnici po atentáte v iránskom meste Ábsard 27. novembra 2020. Foto: SITA/AP

Prominentný iránsky nukleárny fyzik Mohsen Fachrízádeh podľahol v nemocnici zraneniam, ktoré utrpel pri útoku v piatok (27. 11.) neďaleko Teheránu. Informovali o tom iránske štátne médiá. Západné zdroje Fachrízádeha označujú za šéfa iránskeho programu jadrových zbraní.

„Zdravotníckemu tímu sa ho, bohužiaľ, nepodarilo priviesť späť k životu a tento manažér a vedec sa pred niekoľkými minútami stal mučeníkom,“ oznámili iránske štátne médiá, ktoré citovali vyhlásenie ministerstva obrany. Vo vyhlásení sa o Fachrízádehovi hovorí ako o šéfovi organizácie pre výskum a inovácie ministerstva obrany.

Na Fachrízádeha v jednom zo svojich vystúpení o iránskom jadrovom programe upozornil v roku 2018 izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Fachrízádeh stál na čele iránskeho jadrového vojenského programu až do jeho zrušenia na začiatku tisícročia. „Toto meno si zapamätajte,“ poznamenal pred dvomi rokmi Netanjahu. Izraelčanom sa pripisujú vraždy niekoľkých iránskych jadrových odborníkov, k piatkovému incidentu sa Netanjahuov úrad zatiaľ nevyjadril.

Svedkovia spomínajú výbuch i streľbu

Útok na auto s Fachrízádehom a jeho ochrankou spáchali v meste Ábsard, na východ od Teheránu. Svedkovia najprv počuli výbuch a potom streľbu. Okrem Fachrízádeha sa zranili aj jeho strážcovia a všetkých previezli do nemocnice.

Na sociálnych sieťach sa objavili zábery Nissanu s prestreleným čelným sklom a tiež krvavé škvrny v jeho okolí. K útoku sa nikto neprihlásil, väčšina iránskych médií ale pripomenula Netanjahuove slová z roku 2018.

Veliteľ iránskych revolučných gárd oznámil, že Irán v minulosti vraždy svojich jadrových odborníkov pomstil a urobí tak aj teraz.

Otázniky okolo iránskeho jadrového programu

Podľa západných diplomatov viedol Fachrízádeh do začiatku tisícročia iránsky program Amad (v preklade Nádej), ktorý riešil využitie jadrovej technológie v zbrojnom programe.

Podľa iránskej agentúry pre atómovú energiu bol tento program na začiatku tisícročia zrušený. Irán dlhodobo popiera, že sa usiluje vyrobiť jadrovú zbraň a všetky svoje jadrové aktivity označuje za mierové.

Netanjahu v roku 2018 povedal, že Iránci v zbrojnom jadrovom programe pokračujú tajne – a to v rámci organizácie zaštítenej ministerstvom obrany označovanej ako SPND. USA v roku 2008 na Fachrízádeho uvalili sankcie a vlani ich rozšírili aj na SPND.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet