Na hlavný obsah

Testovanie si najskôr vyskúšajú na hraniciach s Ukrajinou

Spustiť by ho chceli od budúceho pondelka.

Testovanie si najskôr vyskúšajú na hraniciach s Ukrajinou
Na snímke hraničný priechod pre peších v obci Veľké Slemence. Foto: TASR/František Iván

Pilotný projekt antigénového testovania na hraniciach by sa mohol v pondelok 9. novembra spustiť na slovensko-ukrajinskej hranici. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Martin Klus (SaS) po rokovaní expertnej pracovnej skupiny, ktorá prehodnocovala aktuálny režim na hraniciach.

„Počnúc s dnešným dňom sa začínajú preverovať možnosti a verím tomu, že v pondelok by sa celý ten pilot mohol spustiť a testovať by mohla súkromná spoločnosť,“ spresnil Klus. Od toho, ako bude tento projekt fungovať, sa budú odvíjať ďalšie kroky.

„Budeme radi, keď otestujeme približne deväťtisíc ľudí, ktorí týždenne prechádzajú ukrajinskou hranicou. Tam budeme vidieť, či sme schopní všetkých, ktorí prichádzajú na územie Slovenska, zachytiť antigénovými testami,“ skonštatoval štátny tajomník.

Podľa Klusa by mohlo byť otvorených približne 37 hraničných prechodov, je to však téma, ktorá je realizovateľná až po 15. novembri, keď skončí aktuálne obmedzenie. Dodal, že pre tretie krajiny platí to, že po príchode na Slovensko musia byť všetci v päťdňovej domácej izolácii a následne sú testovaní PCR testami.

V prípade priaznivej epidemiologickej situácie napríklad v Rakúsku, Maďarsku alebo v Poľsku, ktoré sú stále pre Slovensko zelenými krajinami, nebude podľa Klusa dôvod na sprísňovanie hraničného režimu. V prípade, ak sa situácia zhorší, bude to na konzíliu epidemiológov, aby rozhodlo o prípadnom preradení týchto krajín medzi rizikové krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko