Na hlavný obsah

Vírusom Zika sa nakazilo omnoho viac ľudí, ako si svet myslel

Údaje priniesla nová vedecká štúdia.

Vírusom Zika sa nakazilo omnoho viac ľudí, ako si svet myslel
Na archívnej snímke z 27. septembra 2016 Angelica Pereiraová drží svoju ročnú dcérku Luizu - postihnutú vírusom Zika - počas terapie v nemocnici v brazílskom meste Caruaru. Foto: TASR/AP

Nová vedecká štúdia naznačuje, že vírusom Zika, pre ktorý v roku 2016 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila celosvetový stav núdze, sa nakazilo stonásobne viac ľudí, ako sa ich podarilo zachytiť zdravotníckymi sieťami.

Podľa vedcov sa nakazilo v rokoch 2015 až 2018 vírusom Zika vyše 130 miliónov ľudí, pritom pozitívne testovaných na prítomnosť vírusu ich bolo menej ako milión. Nákaza sa šírila predovšetkým v Strednej a Južnej Amerike.

„Dôvody, prečo počas epidémie bolo zachytených len jedno percento prípadov, sú dva: polovica prípadov nákazy bola bez príznakov (…) a pacienti sa obracali na nemocničné zariadenia len v závažných prípadoch,“ uvádza jeden z hlavných autorov štúdie, biológ Sean Moore z americkej Univerzity Notre Dame. Výskyt vírusu, ktorý prenášajú komáre, podľa neho zvýraznili predovšetkým prípady mikrocefálie u novorodencov.

Podľa Moora sa šírenie vírusu Zika v niektorých ohľadoch podobá súčasnej epidémii koronavírusu. „S covidom to bude rovnaké, vidíme len špičku ľadovca,“ tvrdí biológ. V oboch prípadoch sú podľa neho testovacie a sledovania kapacity nedostatočné, čo spôsobuje výrazné podhodnotenie výskytu vírusu medzi ľuďmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet