Na hlavný obsah

Opatrenia sa na Slovensku od pondelka sprísnia, vláda schválila COVID automat

Jednou z možností je aj zákaz vychádzania.

Opatrenia sa na Slovensku od pondelka sprísnia, vláda schválila COVID automat
Na snímke zľava minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS), minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) a podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina) počas brífingu po 59. rokovaní vlády SR v Bratislave 14. decembra 2020. Foto: TASR

Vláda na svojom mimoriadnom pondelkovom (14. 12.) zasadnutí rokovala o návrhu pandemickej komisie a prijala takzvaný COVID automat. Rozhodla o sprísnení opatrení, ktoré začnú platiť od pondelka 21. decembra, informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

„Sprísnenie sa nebude týkať len zatvorenia obchodných prevádzok, ale v hre je aj zákaz vychádzania s výnimkami,“ informoval Krajčí s tým, že treba čo najrýchlejšie zastaviť nárast infikovaných a hospitalizovaných s ochorením COVID-19. Celé znenie opatrení aj výnimiek bude vláda ešte schvaľovať, predstaviť ich chce v stredu 16. decembra.

Nový návrh je podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) logický a predvídateľný, opatrenia sa budú uplatňovať na základe epidemickej situácie v jednotlivých regiónoch. „Je to veľmi dobré, pretože obyvatelia budú presne vedieť, čo sa stane v ich regióne, ak sa bude situácia zlepšovať, respektíve zhoršovať,“ dodal. COVID automat počíta aj s celoplošnými opatreniami, ktoré začnú platiť, ak bude hospitalizovaných viac ako 1 500 pacientov, faktor šírenia bude vyšší ako 1,1 alebo počet nových denných prípadov prekročí 1 000. Všetky tieto hodnoty sú na Slovensku už dlhšiu dobu prekročené.

„Bohužiaľ, budú to prísne opatrenia a nevyhneme sa im, lebo vírus sa opäť vymkol spod kontroly. Dúfam, že po Novom roku sa, ak nie všetci, tak aspoň tie regióny, kde to bude najlepšie, budú môcť vrátiť k normálnemu životu,“ uzavrel minister hospodárstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko