Na hlavný obsah

Predvianočný list hlavného hygienika: Zomknime sa, ide o životy

Uvoľnenie opatrení by bolo luxusom, ktorý si Slovensko nemôže dovoliť.

Predvianočný list hlavného hygienika: Zomknime sa, ide o životy
Hlavný hygienik SR Ján Mikas počas rokovania Ústredného krízového štábu so zástupcami odvetví postihnutých pandémiou v Hoteli Bôrik. Foto: SITA

Nemocnice sú pod najväčším tlakom od začiatku pandémie, mnohé smerujú ku kolapsu, zmierme sa preto, že tieto Vianoce budú skromnejšie a v užšom kruhu, apeluje v otvorenom liste občanom Slovenskej republiky hlavný hygienik SR Ján Mikas.

„Z celého srdca by som si prial, aby sme mohli okamžite poľaviť z nastavených opatrení, či všadeprítomných príkazov a zákazov, ktoré sme zaviedli v úprimnej snahe chrániť Vás od tragických následkov šíriaceho sa ochorenia COVID-19. Okolnosti nám však nedovoľujú takýto luxus,“ uviedol hlavný hygienik.

Občanov Slovenskej republiky upozornil, že aj keby bola situácia taká priaznivá, že by v nasledujúcich dňoch nepribudol ani jediný nový prípad, lekári, sestry a zdravotnícky personál by to nepocítili ešte celé týždne. „Realita v nemocniciach i na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva je pre mnohých vzdialená. Nekonečná obetavosť zdravotníkov a epidemiológov, ich vyčerpanie, frustrácia a neraz aj slzy zúfalstva či hnevu sú však skutočné,“ pripomenul.

V predvianočnom čase ľudí požiadal, aby sa zomkli a aby robili všetko pre to, aby v nemocniciach boli stále podmienky umožňujúce záchranu životov všetkých pacientov. Verejnosť sa má podľa neho zmieriť s tým, že vianočné sviatky, ktoré obvykle bývajú spojené s hojnosťou a radostnou atmosférou širokého kruhu rodiny, priateľov a známych, budú tento rok podstatne skromnejšie.

Hlavný hygienik sa občanom SR poďakoval za doterajšie úsilie a vyzval ich, aby sa nepohybovali mimo vlastnej domácnosti a nepoužívali výnimky na obchádzanie nastavených pravidiel. „Výnimky existujú preto, aby sme ľudí, často v mimoriadnej situácii, nepostavili mimo zákon a umožnili im naplniť nevyhnutné potreby a riešiť nečakané problémy,“ dodal Mikas. V závere pripomenul, že aj v tomto čase ide o životy a je potrebné správať sa nekompromisne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko