Na hlavný obsah

Rezort obrany odporučí vláde obstarať radary z Francúzska, Izraela alebo Veľkej Británie

Moderné 3D radary nahradia dosluhujúcu techniku.

Rezort obrany odporučí vláde obstarať radary z Francúzska, Izraela alebo Veľkej Británie
Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo obrany SR na Kutuzovovej ulici v Bratislave. Foto: TASR

Ministerstvo obrany (MO) SR odporučí Bezpečnostnej rade SR a vláde, aby uzatvorila dohodu na obstaranie 17 kusov mobilných 3D rádiolokátorov stredného, malého a blízkeho dosahu s Izraelom, Veľkou Britániou alebo Francúzskom. Návrh predložilo v utorok (15. 12.) do medzirezortného pripomienkového konania, informovala hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

Nahradiť majú 24 pôvodných radarov, ktoré už dávnejšie prekročili hranicu svojho technického života a niektoré sú už dokonca vyradené z prevádzky.

Cenovo najvýhodnejšia ponuka je podľa MO SR vo výške 148,2 milióna eur. Predpokladaná hodnota zákazky bola 155,09 milióna eur. Dodanie obstaranej techniky sa v rámci ponúk jednotlivých vlád pohybuje v rozmedzí rokov 2022 až 2026. Záverečné rozhodnutie o víťazovi súťaže prijme vláda v januári 2021.

Pätinové zapojenie domáceho priemyslu

Predložené ponuky vyhodnocoval projektový tím zložený zo 41 odborníkov z rezortu.

Ďalšou súčasťou hodnotenia bolo zapojenie slovenského obranného priemyslu, ktoré predstavovalo 20 percent.

Oproti tendru minulého vedenia sme kritériá hodnotenia nastavili tak, aby sme v praxi zabezpečili to, o čom sa doteraz iba hovorilo – efektivitu vynaloženia finančných prostriedkov, transparentnosť a v neposlednom rade podporu domáceho obranného priemyslu. Nikdy som totiž nespochybňoval kapacity a kvalitu ponúk, ale spôsob, akým boli posudzované a vyberané,“ skonštatoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Vyše 120 otázok

V rámci konzultácií s jednotlivými krajinami prijal rezort celkovo 128 doplňujúcich otázok, pričom odpovede na všetky z nich zaslal všetkým zúčastneným krajinám v rovnakom čase. „V minulosti boli odpovede zaslané iba krajine, ktorá otázku ministerstvu adresovala, čo spôsobilo nejednotný prístup k rôznym súťažiacim,“ priblížila hovorkyňa.

S obstarávaním radarov začalo ešte predošlé vedenie rezortu. Súčasný minister obrany sa rozhodol upraviť súťaž pre otázky týkajúce sa transparentnosti procesu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko